2024. április 25. - Márk

Mélypont felé tart a lakáspiac

A lakossági kereslet jelentős visszaesése miatt a lakáspiaci forgalom idén egyértelműen csökkent, az év egészében várhatóan 32 ezer lakásra adnak ki használatba vételi engedélyt, ami körülbelül 10 ezerrel kevesebb, mint két évvel ezelőtt.
2007. október 19. péntek 13:01 - Hírextra
Az Ecostat gazdaságkutató intézet harmadik negyedévi Ingatlanbarométer-jelentéséből kiderül, hogy a teljes ingatlanpiac barométerindexe negyedév alatt 3,4 százalékpontot romlott, de ez még így is jelentősen meghaladja az egy évvel ezelőttit. Igaz, tavaly szeptemberben a megkezdett megszorító intézkedések következtében a várakozások 2001 óta nem látott mélységbe süllyedtek.

A hitelekben is megmutatkozik a visszaesés: egy évvel ezelőtt 6,2 százalékkal nőtt a hitelállomány, az idei év elején már csak 3,3 százalékkal. A piaci alapú hitelek átlagösszege 5,5 millió forint, és szinte kizárólag devizában, jellemzően svájci frankban felvéve.

A piac viszonylag szerény visszaesése annak köszönhető, hogy az iroda-, szálloda-, ipari és kereskedelmi létesítmények beruházása dinamikusan növekszik.A várakozások szerint a lakásépítések csökkenése idén eléri a mélypontot, jövőre a kereslet kis mértékben élénkülni fog.

Az átlagos áremelkedés az új lakások körében 5-7 százalék, ami az idei inflációt nem éri el. Nagyobb drágulás a nagy alapterületű, jól felszerelt otthonoknál lesz.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását