2024. május 17. - Paszkál

A Fidesz eltörölné a gazdatámogatást

A választásokat követően hivatalba lépő kormány egyik lépése lesz, hogy megszünteti az úgynevezett egységes mezőgazdasági támogatási rendszert (SPS) és új, igazságos, egyszerű támogatási rendszert alakít majd ki.
2009. augusztus 3. hétfő 16:38 - HírExtra
Ha a jelenlegi formájában vezetnék be az SPS-t, torz birtokszerkezet, illetve kettős földár és kettős földbérleti rendszer alakulna ki - hangsúlyozta a politikus. Úgy fogalmazott, hogy a kormány a rendszer bevezetésével a vidéket "a spekuláció terepévé" akarja átváltoztatni.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a kormány a múlt héten jelentette be, Magyarország 2010-től áttér az SPS rendszerre. Azt mondta, hogy ebben az esetben a gazdák az ellehetetlenedés határára kerülnek. Kijelentette, hogy a "Gyurcsány-Bajnai korszak" fő vesztesei közé eddig is a gazdák, a mezőgazdaság és a vidék tartozott, pedig véleménye szerint Magyarország Európa éléskamrája is lehetne.

Jakab István azt mondta, a kormány nem mást tesz, minthogy "a saját klientúrájának a kistafírozásával" foglalkozik és a rendelkezésre álló forrásokat egy szűk nagybirtokosi kör számára kívánja biztosítani. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az esélyegyenlőtlenséget véglegesen kódolják a rendszerbe, amikor egy múltbéli, a 2006-os bázis alapján határozzák meg a támogatásokat. A kormány szerinte a saját embereinek kívánja biztosítani egymillió hektár állami tulajdonú, illetve másfélmillió hektár osztatlan közös tulajdonú terület használati jogát.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a választások után meg lehet-e szüntetni az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert, azt mondta, az Európai Uniónál nem engedélyeztetni, hanem csak bejelenteni kell az átállást, éppen ezért a következő kormány bejelentheti, hogy Magyarország mégsem kívánja bevezetni a rendszert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását