2024. április 29. - Péter

A diákok 90 százaléka újra megpróbálja a felvételit

Tíz középiskolásból kilenc jövőre újrafelvételizik, ha idén nem vették fel - állapította meg az Educatio Kft. és az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) felvételizők körében végzett felmérése, amelyet szerdán eljuttattak az MTI-hez.
2009. július 29. szerda 21:26 - HírExtra
A még a felvételi eljárás időszakában készített körkérdés eredménye szerint elenyésző azok száma (1,4 százalék), akiket a kudarc teljesen eltántorít a felsőoktatástól. Azt azonban még nem lehet tudni, hányan lesznek a sikertelen felvételizők közül, akik a pótfelvételire beadják a jelentkezési lapjukat, vagy ősszel jelentkeznek keresztféléves képzésre - mutattak rá.

A nemrég lezárult kutatás szerint minden negyedik diák áll munkába, ha nem kerül be az általa megcélzott szakok valamelyikére, nagy részük állandó munkahelyen, kisebb részük alkalmi munkát vállal.

Több mint egyharmaduk (38,6 százalék) különböző középfokú vagy felsőfokú szakképzésekben venne részt. Mintegy 15 százalékuk a felszabaduló egy évben külföldre menne dolgozni vagy tanulni. A külföld, mint cél viszont semmiképpen nem szerepel elsőszámú terveik között. Még azoknak a középiskolásoknak is, akik idén nem felvételiztek, mindössze három százaléka tervezi, hogy a végzés után az országhatáron túl próbál szerencsét - írták.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül: a fiatalok többségének az sem mindegy, hogy melyik, általuk megjelölt intézményben tanulhatnak tovább. Azok közül, akiket nem az első helyre vesznek fel, 47,2 százalék gondolja úgy, hogy valószínűleg jövőre újra megpróbálják a felvételit a leginkább vágyott szakra és intézménybe.

Mindehhez természetesen még hozzájönnek azok, akik eleve csak egy helyre adták be a jelentkezési lapjukat. Ők kizárólag egy szakon és intézményben akarnak továbbtanulni, így ha nem veszik fel őket idén, jövőre valószínűleg ismét próbálkoznak - tették hozzá.
A közlemény kitér arra, hogy a sokéves tapasztalat szerint a felvételt nyert fiatalok egy része - a megkérdezettek 5-15 százaléka - különböző okokból nem iratkozik be szeptemberben. Ez persze nem azt jelenti, hogy az intézményeknek ennyivel kevesebb lesz az elsőéves hallgatójuk, hiszen a múlt évben halasztók közül sokan 2009 őszén kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat.

Az Educatio Kft. és az OFIK közleménye kitér arra: egyik egyetemre vagy főiskolára sem vették fel a felvételizők 26 százalékát, ez az arány tavaly csak 17 százalék volt. Ennek az a magyarázata, hogy 2009-ben megnövekedett a jelentkezői létszám, és a jobb érettségi eredmények miatt is a legtöbb szakon nagyobb volt a verseny, mint tavaly.

A felmérés során két és fél ezer középiskolást személyesen kérdeztek meg, az összes felvételiző körében folytatott online vizsgálat során pedig több mint harmincegyezren válaszoltak a kérdésekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását