2024. május 6. - Ivett, Frida

Kis magyar demagógia

Az Útravaló ösztöndíjprogramra fordítja a kormány a minisztériumi autók értékesítésből befolyt bruttó 150 millió forintot, ezzel további mintegy ezer rászoruló diák kap segítséget tanulmányai elvégzéséhez - közölte a Kormányszóvivői Iroda vasárnap.
2007. március 4. vasárnap 12:46 - Hírextra
A programot még az első Gyurcsány-kormány indította el, azóta több mint 27 ezer diák és segítő tanár részesült ösztöndíjban. A kormány célja, hogy az oktatási rendszer a hétköznapokban is a hátrányok kiegyenlítését szolgálja, ezért döntött úgy a kormány szerdai ülésén, hogy bővíti az ösztöndíjprogram forrásait.

Emellett áttekintették a program eddigi tapasztalatait és módosítottak rajta - olvasható a közleményben. A közlés szerint a módosítások nem csak igazságosabbá teszik a program működését, de emelik a program szakmai színvonalát is. Lényeges változás, hogy mostantól többen pályázhatnak az Útravaló program Út a szakmához alprogramjára, azaz bővülhet a hiányszakmákat oktató szakiskolák tanulóinak száma.

A kormány döntése bevonja a programba a szakiskola második szakképző évfolyamára járó tanulókat és a felzárkóztató oktatásban résztvevő diákokat, valamint a tanulószerződéssel rendelkező fiataloknak is lehetőséget biztosít arra, hogy az alprogram ösztöndíjaira pályázzanak. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat oktató településeken a mentorok a korábbinál több, a jelenlegi öt helyett nyolc tanulót is vállalhatnak, így azokon a településeken, ahol csak egy iskola működik, és a tanulók többsége halmozottan hátrányos helyzetű, a diákok nagyobb számban kapcsolódhatnak be az ösztöndíjprogramba.

A leginkább rászoruló diákoknak nagyobb esélyük lesz a programba kerülésre, miután a kormány úgy döntött, az ösztöndíjpályázatok elbírálóinak a tanuló családjának jövedelmi helyzetét és az egy háztartásban élők számát is figyelembe kell venni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását