2024. április 30. - Katalin, Kitti

Moszkva büntetné, aki fegyvert ad Grúziának

Az orosz vezetés szankciókkal kívánja sújtani a Grúziának fegyvert eladó vállalatokat - közölte pénteken Oroszország NATO-nagykövete.
2009. július 24. péntek 20:15 - HírExtra
Dmitrij Rogozin elmondta: "Oroszországban elnöki rendelet írja elő, hogy szankciókkal sújtandó minden külföldi társaság, amely Grúzia felfegyverzésével foglalkozik." Rogozin leszögezte: "Ez a rendelet nem ismer kivételt." Miheil Szaakasvili grúz államfő korábban, a Joe Biden amerikai alelnök grúziai látogatásához időzített lapinterjúkban közölte, hogy országa légvédelmi és harckocsi-elhárító eszközöket szeretne kapni az Egyesült Államoktól. A fegyverekre egy esetleges orosz támadás miatt van szüksége Grúziának - mondta Szaakasvili.

Dmitrij Rogozin egy moszkvai rádióállomásnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: amennyiben bebizonyosodik egy cégről, hogy fegyverhez juttatta Grúziát, az elnöki rendelet hatálya alá esik, függetlenül attól, hogy "az Északi-sarkon vagy éppen Amerikában van a székhelye."

A tavaly augusztusi orosz-grúz háború során a grúz fegyverkészlet nagy része megsemmisült. A konfliktus idején Washington Grúzia pártját fogta. Az Egyesült Államok a nemzetközi jog megsértéseként értékeli, hogy több ezer orosz katona állomásozik a Moszkva által függetlennek elismert szakadár Dél-Oszétiában.

Joe Biden csütörtökön Tbilisziben támogatásáról biztosította Grúzia területi épségét és NATO-csatlakozási törekvését. Közölte: Washington együttműködik Grúziával "hadserege fenntartása, kiképzése és megszervezése" terén.

Ugyancsak csütörtökön Philip Crowley washingtoni külügyi szóvivő jelezte, hogy az Egyesült Államok nem zárja ki Grúzia újrafelfegyverzését, Moszkvában pedig Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes leszögezte: Oroszország konkrét lépéseket tesz, hogy megakadályozza Grúzia ismételt felfegyverzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását