2024. május 23. - Dezső

A VDSZSZ nem támogatja a MÁV leépítést

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) továbbra sem támogat csoportos létszámleépítést a MÁV-nál és az érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásoknál.
2009. július 24. péntek 18:41 - HírExtra
Bárány Balázs elmondta, az ülést azért kezdeményezték, mert a MÁV különböző hivatalos közléseiből azt számolták ki, hogy az idén 1000 főre kiterjedő létszámleépítés várható a társaságok különböző részleteinél. Tájékoztatása szerint az ülésen a munkáltató nem adott egyértelmű választ felvetésükre, ami - szerinte - annak is betudható, hogy még nincs elfogadott kormánydöntés a MÁV átalakításáról.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a tárgyalásokat, konzultációkat tovább folytatják a munkáltatóval a létszámleépítés témájában is. Szerinte a MÁV nem tartja be a szakszervezetekkel kötött foglalkoztatáspolitikai megállapodást, mert a fejlesztések révén felszabaduló munkaerőnek meghatározott feltételek alapján munkakört kell felajánlania.

Bárány Balázs nyomatékosította, hogy a VDSZSZ szerint nincs helye további elbocsátásnak munkáltatói érdek mentén a vasúttársaságoknál és az érdekeltségi körükbe tartozó vállalatoknál. Utalt arra, hogy VDSZSZ-nek érvényben lévő sztrájkfelhívása van, amelyben ez a követelés is szerepel, így bármikor sztrájkba lehet lépni.

A MÁV az MTI érdeklődésére közölte, hogy összesen 70 munkavállalót érint az átszervezés, mindenkivel egyénileg elbeszélgetnek, közös megegyezésre törekednek. A munkavállaló lehetőségeit figyelembe véve keresnek megoldást a problémára átképzéssel, vagy más munkakör betöltéssel.

A MÁV visszautasította, hogy a foglalkoztatáspolitikai megállapodást megszegné, mondván: betartja az ott leírtakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását