2024. május 2. - Zsigmond

Továbbra is adóköteles lesz a tárgyadomány

A karitatív célú adományok áfa-mentességéért szállt harcba a Fidesz-KDNP a hét elején. Soltész Miklós, a pártszövetség népjóléti kabinetének vezetője sajtótájékoztatón követelte a kormánytól, hogy a jótékonykodást ne terhelje általános forgalmi adó.
2009. július 22. szerda 16:49 - Nagy András
A Fidesz és a KDNP minapi javaslata röviden úgy szól, hogy a közcélú adományozást egyáltalán ne terhelje általános forgalmi adó Magyarországon. Minderről Soltész Miklós, a pártszövetség népjóléti kabinetének vezetője beszélt hétfői sajtótájékoztatóján. A kereszténydemokrata politikus nem először kísérletezik azzal, hogy az adományok áfa-kötelezettségének eltöröltetésével jelentős többletbevételhez juttassa például a magyarországi egyházakat és más, közcélú világi intézményeket.

Rendhagyó indítvány

Ezúttal azonban rendhagyó formáját választotta az érdekérvényesítésnek: Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét kérte, hogy az előterjesztést a parlament utolsó ülésnapján vegye tárgysorozatba, és sürgős tárgyalással döntsenek arról. Soltész Miklós továbbá azt is kérte Sziltől, segítse javaslatukat, hogy a szocialisták között át is menjen az indítvány. (Az eljárás azért különös, mert ha képviselő nyújt be indítványt a Parlamentben, akkor nem a házelnök, hanem az illetékes bizottság dönt a tárgyalássorozatba-vételről, illetve az általános vitára való alkalmasságról.)

Pocsékban az adományok egyharmada?

Adómentes pénzfelajánlás a Dél-Pesti Kórháznak
Magyar Telekom közel kétmillió forintos adományban részesítette A Szív Hangja Közhasznú Alapítványt "A Magyar Telekom Hozzáad" program keretében. Az 1 960 000 forint összegű adományból az alapítvány két darab pulzoximéterrel látja el a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházat.
forrás: Euroastra
Soltész szerint a szocialista kormány „az elmúlt években az áfa-törvény módosításával akadályt gördített az adományozók, az egyházak és a karitatív szervezetek, valamint a rászorultak közé azzal, hogy áfa-kötelessé tette az adományokat”. Ennek eredményeként sérült a társadalmi szolidaritás, és csak idén a közcélú adományok egyharmada nem került el oda, ahol valóban szükség lett volna rá – jegyezte meg a KDNP-s képviselő.

A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett rá, hogy a Fidesz-KDNP korábban már benyújtott egy javaslatot arról, hogy ezeket e területeket emeljék ki az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alól, s az akkori előterjesztésüket változatlanul fenntartják.

Soltész az adományügyet a krízisalappal is összefüggésbe hozta. „A kormány ahelyett, hogy a valódi problémákkal foglalkozna, egy olyan krízisalapot hoz létre, ami túlbürokratizáltsága miatt szinte elérhetetlen lesz a rászorultaknak” – mondta a képviselő. Szerinte a közcélú felajánlások kezelését az évtizedes tapasztalattal rendelkező civil szervezetek és egyházak hatékonyabban el tudnák látni.

Borzasztó nagy csúsztatás

Keller László (MSZP), az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának tagja nem vitatja, hogy az adományokat huszonöt százalékos áfa terheli Magyarországon, ám „nem úgy, ahogy azt a Fidesz-KDNP mondja”. A Pénzügyminisztérium korábbi államtitkára szerint borzasztó nagyot csúsztat Soltész Miklós, amikor arról beszél, hogy az adományok teljes mértékben adókötelesek.

Lényegesnek tartja ugyanis tisztázni, hogy készpénzes jótékonyság esetén egyáltalán nincs kötelezettség az állam felé, tárgyi adomány nyújtásakor pedig csupán az aktuális forgalmi érték után kell áfát fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti – mondja –, hogy ha valaki egy eredetileg ötszázezer forintos számítógépet akar két éves használat után átadni valamelyik karitatív szervezetnek, akkor nem az eredeti összeg, hanem a valós piaci érték – például kétszázezer forint – után kell adóznia. Általában ugyanis használt eszközök adományozásáról van szó – tette hozzá.

Értetlen ellenzék

Ezt a KDNP-javaslatot tehát egyáltalán nem tudják támogatni a szocialisták – mondta a HírExtrának Keller. A képviselő szerint már csak azért sem fogadhatják el Soltészék előterjesztését, mert az uniós jogszabályok egyértelműen rendelkeznek a karitatív felajánlások adókötelezettségéről. Ebben a tárgykörben az EU nem enged szabad mozgást, csak ezt a KDNP nem akarja megérteni – tette hozzá Keller László.

Kérdésünkre, mi szerint a krízisalapba került közel ötmilliárdnyi felajánlás után vándorol-e valamennyi adóforint az államkasszába, a szocialista politikus egyértelmű nemmel felelt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását