2024. április 27. - Zita

Kulturális főváros a szigeten

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekthez köthető zenei stílusokkal jelentkezik a Sziget fesztivál Amfiteátrum-Pécs2010 színpada augusztus 12-17. között.
2009. július 21. kedd 22:19 - HírExtra
A Sziget fesztivál programigazgatójának tájékoztatása szerint az Amfiteátrum-Pécs2010 színpad a Balkán Napjával nyit szerdán: a Vujicsics Együttes után fellép a Braca Teofilovici and Balkan Strings zenekar, majd a tradicionális román tangót képviselő Oana Chitu ad koncertet Bucharest Tango címmel.

A csütörtöki Dívák Napja a női előadókat hozza előtérbe: Herczku Ágnes után a Buena Vista Social Club zenei világát idéző budapesti-kubai Elsa Valle lép fel, majd az egyedi hangulatú, vad és meditatív zenékkel egyaránt kísérletező francia Emily Loizeau-val találkozhat a Sziget közönsége.

Pénteken a Vivat Bacchus énekegyüttes bordalaival kezdődik a Magyar Multikulti Nap, melyen a Kerekes Band magyar népzenén alapuló világzenei koncertje után Hortobágyi László és a Gáyan Uttejak Orchestra idézi fel a Szigeten a tradicionális hindu-mohamedán és a klasszikus ázsiai zenei világokat.

Igazi zenei utazásra hív a Mediterrán Nap szombaton. Az izraeli a Habanot Nechama női trió angolul és héberül előadott etno, jazz, reggae inspirációjú játékos dalait a fado bársonyos hangú új csillaga, a portugál Ana Moura fellépése követi. Az este legismertebb előadója, Al di Meola New World Sinfonia című műsorát mutatja be a Midsummer Night Quartet nevű formációval, melyhez Kaszás Péter és Viktor Miranda is csatlakozik.

Vasárnap a hagyományoké lesz a főszerep az Amfiteátrum-Pécs2010 színpadon: a pécsi Szélkiáltó ad közös koncertet az egyaránt jubileumát ünneplő Kaláka Együttessel, majd az Isztambulból érkező 19 táncoló dervis, a Whirling Dervishes zárja a zenei programot. Nem véletlenül, hiszen a török város szintén Európa Kulturális Fővárosa lesz 2010-ben.

A fesztivál egyik szenzációjának ígérkezik a világhírű katalán látványszínház, a La Fura dels Baus fellépése; a társulat színpadi, cirkuszi, akrobatikus elemekből és zenéből összeálló új produkciója öt estén át lesz látható a színpadon.

Mint Szép Fruzsina elmondta, a Szigeten fellépők listájának összeállításakor külön figyeltek a pécsi zenészekre, így a megszokottnál is több művész érkezik 2009-ben a baranyai megyeszékhelyről. Az MR2 színpadon augusztus 12-én például egymás után három pécsi csapat is fellép: Takáts Eszter és a Gumizsuzsi után a 30Y, majd a Kispál és a Borz - hívta fel a figyelmet.

A programigazgató megjegyezte, az összművészeti helyszínen a baranyai város képzőművészei és divattervezői jelentkeznek kiállításokkal, workshopokkal és divatbemutatókkal, míg a meduza-Pécs2010 programhelyszín az elektronikus zenék rajongóinak kedvence lehet.

Szintén Európa 2010-es kulturális fővárosának nevét viseli a Varázskert-Pécs2010 bár, ahol dj-k, akusztikus koncertek és beszélgetések várják a betérőket - tette hozzá Szép Fruzsina.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását