2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A jazz 10 arca

Csütörtök este indul a Raiffeisen Jazz Klub idei sorozata a fővárosban, a Millenáris Fogadóban: a tavalyi "jazzlánc" után új tematikával, A jazz 10 arca címmel rendezik a koncerteket - mondta el H. Magyar Kornél, a sorozat egyik szerkesztője kedden az MTI
2008. február 19. kedd 15:30 - Hírextra
Kiemelte: az idei programban összesen tíz koncerten mutatják be, hogy a magyar dzsessz mennyire sokféle zenei forrásból merítve alakítja ki egyedi, más országok muzsikájához nem hasonlítható arculatát.

A sorozat helyszíne továbbra is a Millenáris Fogadó, ahol az első koncerten, csütörtök este a Babos Project Special lép föl. A Babos Gyula gitáros vezette zenekar készülő új lemezének szerzeményeiből mutat be néhányat. Babos Gyula közép-európai kortárs zenekarként aposztrofálja a Project Specialt, amelyben fiatal és kiváló zenészekkel játszik. A zongorista Szakcsi Lakatos Róbert, dobokon egy új felfedezett, Balogh László, basszusgitáron és bőgőn Hárs Viktor játszik.

H. Magyar Kornél hangsúlyozta: a tervek szerint egymástól markánsan eltérő stílusú zenekarok adják egymásnak a Raiffeisen Jazz Klub színpadát. Ennek jegyében a hangszeres improvizáció nemcsak a dzsessz megszokott, szvinges keretei között szólal meg, hanem akár latinos ritmusszekció, elektronikus, programozott zenei háttér, magyar népzenei, sőt akár indiai hangszerek kíséretében. Külön színfoltot képvisel a fiatal hangszeres és énekes művészek új generációját bemutató koncertek blokkja a sorozatban.

A második "arc" márciusban a dzsesszénekes Berki Tamás és csapata lesz. A következő, áprilisi koncerten Gyárfás István gitáros hallható, triója az énekes Fábián Julival, a fúvós Szalóky Bélával és az Egyesült Államokból nemrégiben hazatelepült dobos-ütőhangszeres sztárral, Vig Tommyval egészül ki. Májusban a zongorista őstehetségnek tartott Oláh Dezső és triója következik - sorolta a fellépőket H. Magyar Kornél.

Júniusban a László Attila Band muzsikál, majd a sorozatban hallható lesz még Bacsó Kristóf, Váczi Eszter és a Szörp, a Sárik Péter Trió, a Transform Quintet és Lukács Miklós kvintettje.

A Raiffeisen Jazz Klub koncertjeit tavaly február óta tartják a Millenáris Fogadóban. Az elmúlt évi sorozat különlegessége az volt, hogy "jazzlánc" kapcsolódott össze: a zenekarokhoz minden koncerten vendégszólista csatlakozott, aki a következő alkalommal saját formációjával lépett fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását