2024. április 18. - Andrea, Ilma

Dávid: Fordított Watergate botrány

Dávid Ibolya szerint fordított Watergate-botránnyá vált az UD Zrt. ügye Magyarországon, az MDF elnöke kedden azt mondta, hogy bár ő maga megfigyelt, sértett volt, csak gyanúsítottként került az ügyészség látókörébe.
2009. július 21. kedd 19:49 - HírExtra
Ez egy fordított Watergate-üggyé vált Magyarországon. 1972-ben az amerikai Demokrata Párt elnökére terhelő adatokat kívántak gyűjteni, e mögött az ügy mögött is lehallgatási szándék volt. Két újságíró oknyomozó munkája eredményeként azonban Nixon elnök is rövid időn belül lemondásra kényszerült - közölte az MDF elnöke. Úgy fogalmazott: "Egy ilyen ügyészséggel, mint amilyen Magyarországon van, azt lehetett volna csak elérni, hogy a két oknyomozó újságíró ellen talán még ma is eljárás folyna és talán a Demokrata Párt vezetői ellen is".

A pártelnök szerint kérdés, hogy miért nem indított eljárást a beadványa kézhezvétele után a Legfőbb Ügyészség. Kérdés az is - tette hozzá -, hogy miért nem válaszol Demeter Ervin fideszes képviselő a neki feltett kérdéseire.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja kedden arról beszélt, hogy a Fidesz szerint az UD Zrt.-ügyben nem Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) lemondott főigazgatója az egyetlen felelős, ezért meg kell találni a többieket is, akiknek nemcsak távozniuk kell a közéletből, hanem bíróság előtt is felelniük kell a tettükért.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: Demeter Ervin mondataira mindaddig nem kíván reagálni, amíg a fideszes politikus nem válaszolja meg azokat a már szeptemberben feltett kérdéseket, hogy honnan tudott egy nappal korábban arról, hogy pártelnökként ellene adatgyűjtést végeztek egyes üzleti körök, illetve mit tartalmaztak azok a telefonhívások és sms-üzenetek, amelyek a sajtóhírek szerint fideszes politikusokat kötöttek össze az UD Zrt. embereivel.

Arra a kérdésre, hogy Demeter Ervin Dávid Ibolyára és Herényi Károlyra is célzott-e, amikor a felelősökről beszélt, az MDF elnöke azt mondta: "az egész eljárás egy koncepciós eljárás".

Laborc Sándor lemondásával kapcsolatban a pártelnök kiemelte: egy jogállamban nagyon sérül a hatóságokba vetett bizalom, ha a rendőrség, az ügyészség és a titkosszolgálat ugyanazon tényállásból egészen eltérő következtetésekre jut.
Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozóiroda. Ugyanezen a napon Dávid Ibolya, az MDF elnöke sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amelyet a Fővárosi Főügyészség később elutasított.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását