2024. május 8. - Mihály

Módosítaná a felsőoktatási törvényt az SZDSZ

Módosítaná a felsőoktatási törvényt az SZDSZ, a változtatás célja többek között az egyetemek, főiskolák gazdasági szabadságának növelése - mondta az önálló képviselői indítvány egyik előterjesztője, Magyar Bálint hétfőn az MTI-nek. Az MSZP és az oktatási
2008. október 20. hétfő 16:48 - Hírextra
A volt oktatási miniszter, Magyar Bálint azt mondta, hogy az általuk benyújtott javaslat egyik eleme az állami törzsvagyon átruházása a felsőoktatási intézményeknek.

Kiemelte, hogy garanciális elemeket is tartalmaz a javaslat arra vonatkozóan, hogy ez a törzsvagyon "ne olvadhasson el". A garanciális elemek között említette, hogy csak az oktatási, kutatási funkciók, illetve az azokat kiegészítő szolgáltatások lennének megtarthatók.
A javaslat szerint a közalkalmazottak jogállása nem változna, s mint Magyar Bálint közölte, a módosítás nem jelenti a felsőoktatási intézmények privatizálását. "Szó sincs privatizációról" - jelentette ki a politikus.

A részletekről elmondta, hogy a törvénymódosítási csomag kitér a vállalkozások gazdasági szabadságának bővítésére, növeli a gazdasági tanács döntés-előkészítő szerepét és megkönnyíti az Európai Unióban másutt akkreditált képzések beillesztését a magyar felsőoktatásba.

Magyar Bálint hangsúlyozta, hogy széles körű egyeztetés előzte meg a javaslat benyújtását, és ennek a tapasztalatai, valamint a rektori konferencia javaslatai alapján alakították ki a tervezetet.
Kitért arra, hogy több rektor vett részt az egyeztetésben és támogatja a javaslatot, köztük Mang Béla, a Felsőoktatási Tudományos Tanács elnöke is.

A támogató rektorok között nevezte meg Rudas Imrét, a Magyar Rektori Konferencia elnökét, Mészáros Tamást, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát, Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem rektorát, Faragó Sándort, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorát, továbbá Magda Sándort, a gyöngyösi, valamint Hauser Zoltánt, az egri főiskola rektorát.Közölte, hogy az MSZP, a Fidesz és az MDF oktatáspolitikusaival rendkívül biztató egyeztetésbe kezdtek.

Magyar Bálint hozzátette, hogy a bolognai folyamatot tekintve a magyar felsőoktatás "része az európai felsőoktatási térnek," de a vagyonnal való gazdálkodás és a vállalkozási szabadság terén jelentős hátrányban van.

A javaslat mellett érvelve emlékeztetett arra, hogy 1990-ben a "laikus" önkormányzatok megkapták az "alájuk tartozó" állami vagyont. Véleménye szerint ennek tükrében sem szakmai, sem gazdasági indoka nincs annak, hogy a magasan kvalifikált egyetemek és főiskolák esetében ez ne történjen meg.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke elutasította a javaslatot, az MTI-nek azt mondta: a javaslat a felsőoktatás privatizációját teszi lehetővé, ami tandíj bevezetését és az oktatók közalkalmazotti körből való kiszervezését, ezáltal elbocsátásokat eredményezhet.
Hozzátette: elszántak abban, hogy megakadályozzák a törvényjavaslat elfogadását. A lehetséges lépésekről az ünnep után tárgyalnak a szintén elutasító álláspontra helyezkedő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével.

Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy még nem alakították ki álláspontjukat, vizsgálják a javaslatot. Minden kezdeményezést aszerint bírálnak el, hogy az mennyiben javítja a felsőoktatást, a képzés minőségét, így lesz ez Magyar Bálint és Sándor Klára javaslatával is. Ha találnak benne olyan elemeket, amelyektől jobb lesz a felsőoktatás, támogatni fogják - tette hozzá.

Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási szakállamtitkára hasonlóan nyilatkozott. Mint mondta, a tárca egy-két héten belül alakítja ki álláspontját a javaslatról. A szakszervezeti elnök azon felvetésével kapcsolatban, hogy a kezdeményezést privatizációt tenne lehetővé, s tandíj bevezetését és közalkalmazottak elbocsátását idézhetné elő, úgy válaszolt: erről szerinte nincs szó.

Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora az MTI-vel azt közölte: szükség van a vagyonszerkezet átalakítására. Az egyetemek szeretnék koncentrálni, korszerűsíteni épületállományukat, ez azonban ma csak nagyon bürokratikusan, vagy egyáltalán nem valósítható meg. A vagyonnal az egyetemek eddig is jól gazdálkodtak, annak gondos gazdái voltak. Az oktatók közalkalmazotti jogállása nem kerül veszélybe, ez lekerült a napirendről - tette hozzá.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora szerint rendkívül előremutató törvényjavaslatról van szó, amelynek igényét évek óta hangoztatta a magyar felsőoktatás. Rámutatott arra: kellő garanciát tartalmaz a javaslat arra, hogy az állami vagyont ne lehessen elherdálni. Úgy látja, a kezdeményezés túlmutat a politikai csatározásokon, s többpárti támogatást kaphat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását