2024. június 5. - Fatime

A polgármester is megdöbbent a nyelvtörvényen

Megdöbbenéssel és értetlenséggel állunk azon értesülések előtt, amelyek szerint a Szlovák Köztársaság legfelsőbb törvényhozási szerve a magyar nyelv használatát gyakorlatilag kizárta az országban - szól az a levél, amelyet Babák Mihály, Szarvas város fideszes polgármestere jutatott el pénteken a szomszédos ország budapesti nagykövetének.
2009. július 17. péntek 15:30 - HírExtra
A polgármester, aki egyben országgyűlési képviselő is, arról tájékoztatta a diplomatákat, hogy a törvényt kizárólag a híradásokból ismerik, annak pontos szövege nem áll rendelkezésükre, ebből következően mindaz, amit hallanak, számukra riasztó.

Babák Mihály ezért azt kéri a címzettektől, hogy tegyék hozzáférhetővé és érhetővé a szlovák parlament döntésének a mindennapokban értelmezhető rendelkezéseit és küldjék meg a városnak e törvény magyar fordítás szerinti szövegét.

A polgármester levelében emlékezettett arra, hogy felmenői között több a szlovák, és a számát sem tudja, hogy munkatársaival hány szarvasi vagy környékbeli településen tartott rendezvényen vettek részt a nagykövettel, illetve a főkonzullal.

"Természetes számunkra, hogy a jelenlévők a betelepülő elődök nyelvén szólalnak meg, az ünnepi beszédek magyarul és szlovák nyelven ugyanolyan szépek nekünk, ugyanúgy megérintik lelkünket" - fogalmazott a levél írója, majd hozzátette: " törvényeink a hivatalos eljárásokban az anyanyelv használatát deklarálják és mi ezt Szarvason naponta alkalmazzuk. Ha kell, jegyzőnk és a hivatal több dolgozója szlovák nyelven tárgyal ügyfeleinkkel..."

A polgármester ismeretei szerint nincs precedens arra, hogy valakit szlovák anyanyelve miatt bármely hatósági vagy bírósági eljárás során hátrány ért volna.

Babák Mihály levelében jelezte a nagykövetnek és a főkonzulnak azt is, hogy Békés megye sajátos helyzetben van, hiszen Békéscsabán, Szarvason és Tótkomlóson, illette az ezen települések környezetében élő szlovákok soha nem szégyellték a saját nyelvüket, hanem sokkal inkább büszkén vállalták: mi ezzel is többet adhatunk a "közösbe"

Az önkormányzat vezetője ezért értetlenségét fejezete ki, hogy miért kell bűnhődnie egy más nemzetiséget valló embernek, jelesül egy magyarnak azért, mert őseik ott születek, mert anyanyelve a magyar. Azt kérte, hogy segítsenek megértetni otthoni elöljáróikkal és a szlovák nemzettel: mi magyarok (többen közülük szlovák származásúak) nem tilalmak, nem a származás tagadásában hiszünk. Sokkal inkább érdekünk az, hogy identitásunkat, hagyományainkat a jövőben is megőrizzük hazánk javára, utódaink okulására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását