2024. május 6. - Ivett, Frida

A fideszes kisgazdák is nemet mondtak

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciójában helyet foglaló kisgazda képviselők a kezdetektől fogva ellenezték a támogatást a tényleges termeléstől elválasztani kívánó SPS-rendszer bevezetését.
2009. július 17. péntek 15:41 - HírExtra
A közlemény szerint Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetség (KPE-KPSZ) elnöke kisgazda képviselőtársaival együtt sajtótájékoztatók és parlamenti felszólalások révén eddig is hangsúlyozta: a polgári kisgazdák nemet mondanak az SPS-rendszerre.

"Az SPS-rendszer bevezetése hátrányosan érintené a magyarországi birtokszerkezetet, megkárosítaná a földjeiket bérbe adó gazdákat, elértéktelenítené a termőföldek nagy részét, és a Magyarországnak szánt EU-s agrártámogatások jelentős részét külföldiek kezébe játszaná át" - írják.

A fideszes kisgazdák továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy a külföldiek földszerzése, valamint a nagybirtok továbbterjeszkedése azonos mértékben elutasítandó, ezért minden lehetséges módon fellépnek annak megakadályozására, hogy a termőföld külföldi tulajdonba, vagy a nagybirtok kezére jusson.

Az SPS bevezetésének szükségességéről már hosszú ideje vita folyik az agrárágazat szereplői között. Az agrártárca irányítója szerint az SPS mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek előnyt jelent, mivel így mind a két fél érdekelt a hosszú távú bérleti szerződésben, tekintve, hogy az SPS-jogosultság növeli a föld értékét, amivel a 2011-es földpiaci nyitás után a külföldi befektetők is számolnak majd. A támogatási rendszerben a nemzeti tartalék képzésével rendezhető a fiatal gazdák és a mezőgazdasági termelésbe újonnan belépők helyzete is. A támogatók úgy vélik: az SPS-sel a fogyasztók is jól járnak, mert biztonságosabb, egészségesebb és olcsóbb mezőgazdasági termékekhez jutnak hozzá.

Az SPS ellenzői viszont azzal érvelnek az új támogatási szisztéma bevezetése ellen, hogy annak alkalmazására semmi sem kényszeríti az országot, és alkalmazására sincs kellő mértékben felkészülve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását