2024. május 29. - Magdolna

2015-ben bevezetik az eurót?

"Reálisnak" nevezte Lengyelország 2015-ös euróövezeti csatlakozását a lengyel pénzügyminiszter. Jacek Rostowski ezzel megerősítette a lengyel kormányfő múlt pénteki értékelését.
2009. december 15. kedd 17:20 - HírExtra
Donald Tusk hónapok óta először utalt új céldátumra azt követően, hogy a korábban kitűzött, 2012-es csatlakozási tervet a gazdasági válság miatt le kellett mondani. A lengyel pénzügyminiszter a nyár elején még azt mondta a Financial Timesnak, hogy "legalább egy évet" késhet Lengyelország euróövezeti csatlakozása az akkori tervekben szereplő 2012-höz képest a költségvetési hiány és a gazdasági helyzet romlása miatt. A miniszter szerint "naivitás lenne úgy tenni", mintha a világgazdasági válság nem hatna Lengyelországra.

A londoni Cityben sem hisznek már abban, hogy Lengyelország az idén az ERM-2, 2012-ben pedig az euróövezet tagja lesz, jóllehet ezt korábban több nagy befektetési ház viszonylag jó eséllyel jósolta.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek prognózisa szerint a lengyel államháztartási deficit az idén eléri az 5 százalékot, a hazai össztermék pedig 1 százalékkal visszaesik. A JP Morgan a korábbi 2013-ról 2014-re módosította a lengyel valutauniós csatlakozás lehetséges időpontjára vonatkozó saját előrejelzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását