2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nabucco jön, Déli Áramlat megy?

Habár a részt vevő országok vezetői hétfőn végre aláírták az európai energiaellátás köldökzsinórjaként is aposztrofálható Nabucco-vezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást, itthon s Európában cseppet sem csillapodnak a gázos indulatok.
2009. július 14. kedd 13:50 - HírExtra
Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország elöljárói (hazánkat Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Kóka János, az Országgyűlés Nabucco-bizottságának elnöke képviselte) hétfőn Ankarában végre kimondták az áment az Oroszországot és Ukrajnát kikerülő gázvezetékre. Ennek értelmében, ha Azerbajdzsán, valamint a többi, közép-ázsiai „töltőállam” (például Türkmenisztán) vezetői is úgy gondolják, 2020-ra az uniós tagállamok gázigényének öt-tíz százalékát a Nabucco gázvezeték elégítheti ki, a maga évi 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitásával.

A hétfőn kötött Nabucco-paktum, amellett, hogy ötven évre szól, egy magyar kezdeményezésű különmegállapodást is tartalmaz. E szerint a szerződő felek vállalják, hogy amint lehet, odahaza is ratifikálják a aláírást, másrészt, mintegy fél éven belül magánjogi szerződést kötnek az egyes Nabucco-tagországok gázipari cégei (köztük a magyar MOL) által alapított Nabucco-konzorciummal.



Most délen kezdődnek a bajok

Mindazonáltal, ugyan még meg sem száradt a tinta a szerződésen, Európa-szerte és itthon is újabb kérdések vetődtek fel az energiabiztonság kapcsán. Ezúttal azonban közvetve és közvetlenül is a Nabucco-project vetélytársa, az orosz támogatottságot élvező Déli Áramlat került középpontba. A Déli Áramlat, amely Ukrajna kikerülésével a Fekete-tenger alatt haladva közelítené meg a Balkán-félszigetet, komoly bajba kerülhet, ha több érintett tagállama (köztük Magyarország) más-más okokból ugyan, de piszkálni kezdi a tervet. Márpedig erre utaló jelek ha nem is bőven, de akadnak.

Miközben ugyanis a Nabucco-projektben érintett országok kormányfői azzal foglalatoskodtak, hogy végre-valahára lepapírozzák az „oroszmentes” csatornát, a mindkét földgázvezetékben érintett Bulgária szép csendben követelni kezdte, hogy halaszthatatlanul vizsgálják felül a Déli Áramlat már korábban szentesített tervét.
Az ok: Bulgáriában a múlt héten országgyűlési választások voltak, melynek eredményeképp a közeljövőben kormányváltásra kerül sor. A voksoláson győztes Bojko Boriszov (jobbközép párti kormányfő) hivatalát azzal kívánja kezdeni, hogy felülvizsgál egy sor, még elődei által létrehozott nemzetközi energiaügyi szerződést. (Ily módon például nem csupán a Déli Áramlat kerülhet veszélybe, hanem egy oroszok által építendő atomerőmű is.)



Nemzetközi energiaügyi elemzők ugyanakkor egybehangzóan vélik, hogy Bulgária hosszútávon nem mondhat le sem a Nabucco, sem a Déli Áramlat által szállított gázról. Ennek ellenére azonban, ha az új bolgár vezetés valóban keménykedni kezd Moszkvával és a Gazprommal, mégiscsak komoly fennakadásokat okozhat a Déli Áramlatnak, amelyből a ma érvényes kormányközi megállapodások szerint már 2013-ban összesen mintegy 31-36 milliárd köbméter gáz érkezhet az EU-ba, köztük hazánkba.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását