2024. április 24. - György

Összefogás a kultúráért

A nemzeti kulturális intézetek együttműködését sürgette a német Goethe Intézet főtitkára, aki egyben az európai nemzeti kulturális intézetek szervezetének vezetője is.
2009. július 12. vasárnap 16:53 - HírExtra
Hans-Georg Knopp egy interjúban amellett foglalt állást, hogy az Európai Unión belül a közös külpolitika mellett közös kulturális politika kialakítására van szükség. Knopp szerint ebből a célból szorosan össze kell fogniuk a nemzeti kulturális intézeteknek és nekik kell lefektetniük a külpolitikát kiegészítő közös kultúrpolitika alapjait.

A német kulturális vezető abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a napokban vette át az uniós tagállamok nemzeti kulturális intézetei hálózatának (EUNIC) az irányítását. A szervezetet 2007-ben hozták létre, és az a nemzeti intézetek közötti partnerségi viszonyt irányozza elő.

Az interjúban Hans-Georg Knopp tulajdonképpeni ars poeticáját fogalmazta meg az új megbízatással kapcsolatban. Egyebek között annak a nézetnek adott hangot, hogy a tagállamok nemzeti intézeteinek tapasztalatai, továbbá az intézetek kiterjedt hálózata alapján az EUNIC a legalkalmasabb arra, hogy a közös európai kulturális és oktatási politika kialakításának fő mozgatója legyen. A szervezet - mint utalt rá - már az első sikereit is elérte és ennek kapcsán utalt arra: az EUNIC egyre inkább az Európai Bizottság kulturális tanácsadójának szerepét tölti be. Maga pedig rögtön elő is állt egy javaslattal, kulturális párbeszédet indítványozva Európa és Kína között.

Ezen kívül Knopp közös együttműködési programokat javasolt az egyes fővárosokban, és indítványozta a német Goethe Intézetek hálózatának bevonását is.

Az EUNIC vezetőjének nyilatkozata feltűnően egybecsengett azzal, amit Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter fejtett ki a közelmúltban. Steinmeier ugyanis a kulturális politikát a külpolitika egyik legfőbb pillérének nevezte és amellett foglalt állást, hogy Németországnak és az Európai Uniónak is aktívabb kulturális politikát kell kifejtenie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását