2024. április 26. - Ervin

Nyugtalansági napok a fővárosban

"Nyugtalansági napokat" tartanak május végén a cseh művészek Prágában, hogy a nyílt színen adjanak hangot tiltakozásuknak a városi tanács szerintük elhibázott, kultúrát támogató politikája ellen.
2008. május 20. kedd 12:18 - Hírextra

"Legfőbb célunk elérni, hogy a város változtassa meg a hatáskörébe tartozó kulturális intézmények támogatási rendszerét, s távozzon a városi tanácsból Milan Richter, a kulturális bizottság elnöke, aki az elfogadhatatlan rendszert bevezette" - mondta hétfőn este újságíróknak a színész Miroslav Táborsky, aki a Művészek a kultúráért kezdeményezés szóvivője. "A követeléseinket tartalmazó petíciót néhány napon belül már mintegy 20 ezer ember írta alá" - jegyezte meg a népszerű színész.

A prágai, s egyben a cseh kulturális élet vezető képviselői hétfőn este az ABC színházban megtartott tanácskozásukon egyben nyilvános tiltakozó akciók megtartásáról is határoztak.

"Vasárnap délután a Nemzeti Színház épülete előtt koncertet adunk, majd nagygyűlést tartunk, amelyen számos művész kíván felszólalni, hogy támogassa követeléseinket" - fejtette ki Táborsky.
A tiltakozó akciósorozatnak a művészek a Nyugtalansági napok elnevezést adták, s a legfőbb tüntetésre a tervek szerint május 29-én kerül sor a város tanács épülete előtti téren a testület ülésének idején.

"Szeretnénk, hogy a városi tanács meghallja: sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, hogy a testület hibásan kezeli a kultúrát és annak támogatását" - szögezte le a színész.

A művészek szerint a városi tanács támogatási rendszere átláthatatlan, nem igazságos, s ha fennmarad, akkor több kulturális intézmény - színház, kiállítóterem, filmfesztivál, stb. - megszűnését okozhatja. Külön bírálat tárgya az a javaslat, hogy a városi tanács a jövőben egyebek között az eladott belépők szerint támogatná az egyes kulturális intézményeket.

"A változások nincsenek végiggondolva, elhamarkodottak és véleményünk szerint megkárosítják a prágai és a cseh kulturális életet" - olvasható a Művészek a kultúráért kezdeményezés nyilatkozatában.

A városi tanács viszont úgy véli, hogy a tiltakozó művészek elfogultak. "Alapvetően csak azok lázonganak, akiknek az idén nem adott a város pénzt, vagy nem annyit, amennyit ők szerettek volna" - mondta újságíróknak Milan Richter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását