2023. március 27. - Hajnalka

Európában is nyerő lehet A királynő

Hat kategóriában jelölték az Európai Filmakadémia ítészei Stephen Frears A királynő című, már Oscar-díjas filmjét az ez évi Európai Filmdíjra. Kevin Macdonald Skócia utolsó királya című filmje öt jelölést kapott.
2007. november 6. kedd 07:23 - Hírextra

Az Európai Filmakadémia díjára idén 42 játékfilmet neveztek. Az alkotások közül az akadémia 1800 tagja választotta ki a 15 kategória jelöltjeit a december 1-jén, Berlinben megtartandó XX. díjkiosztóra - olvasható az akadémia honlapján.

A legjobb játékfilm mellett A királynő jelölést kapott a legjobb rendezői, a legjobb színésznői, a legjobb forgatókönyvírói, a legjobb zeneszerzői díjra is.

A játékfilmek között A királynő és a Skócia utolsó királya olyan filmekkel versenyez, mint az idei cannes-i aranypálmás 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (Négy hónap, három hét és két nap) című, Cristian Mungiu rendezte román film, továbbá Fatih Akin török származású német filmrendező Auf der Anderen Seite (A másik oldalon) című filmje, az Edit Piaf életéről francia-cseh-brit koprodukcióban készült La Mome - La Vie en Rose (Piaf) és az iráni származású Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud animációs filmje, a Persepolis.

A legjobb rendezői díjra jelölték Fatih Akint, Stephen Frearst, Kevin Macdonaldot, Cristian Mungiut, valamint Roy Anderssont és az olasz Giuseppe Tornatorét.

A legjobb férfi főszereplő díjáért versenghet többek között James McAvoy, aki Idi Amint játssza a Skócia utolsó királyában, Frank Griebe, a Parfüm, egy gyilkosság története főszereplője, és a francia Michel Piccoli.

A legjobb női főszereplő díjáért versenyez mások között Helen Mirren, Marianne Faithful, Annamaria Marinca és Marion Cotillard, aki Edit Piafot alakította La Mome-ban.

Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása is versenyzett az idei Európai Filmdíjra jelölt játékfilmek között, de nem került be a játékfilmek hatos rövid listájába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását