2024. május 16. - Mózes, Botond

Kultúra-zene-koncert Beethoven Martonvásáron - szombaton zárul a koncertsorozat

Utolsó eseményéhez érkezett a jubileumi Beethoven-koncertsorozat Martonvásáron: a Brunszvik-kastély parkjában szombaton tartják a záróhangversenyt, amelyen az utolsó darab, a C-dúr mise alt szólamát Gál Erika énekli majd Németh Judit helyett - mondta el a
2008. július 25. péntek 12:53 - Hírextra
Az 50. alkalommal megrendezett martonvásári Beethoven-koncertsorozaton szombaton az októberben 75 éves Vásáry Tamás vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat. Először az Egmont-nyitány hangzik el, amelyet Goethe Egmontjához komponált a zeneszerző. A teljes Egmont-zenét ma már csak kivételes alkalmakkor játsszák, a nyitány ezzel szemben töretlenül őrzi hangversenytermi népszerűségét.

Az Egmont-nyitány azoknak a szimfonikus Beethoven-műveknek a sorát folytatja, amelyeknek középpontjában a hős alakja, a hősi gondolat áll. Ezek közé tartozik az Eroica, a Fidelio és a Leonóra-nyitányok mellett az V. (Sors) szimfónia is, amely a szombati koncert középső száma lesz.
Végül a C-dúr mise hangzik el, amelyet maga Beethoven is különlegesnek érzett.

 "Misémről, amint egyáltalában magamról, nem szívesen mondok bármit is, de azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen" - olvasható Beethoven egy 1808. június 8-án kelt, a Breitkopf és Ha:rtel kiadóhoz intézett levelében.

A C-dúr mise egyértelműen Haydn kései miséinek modelljeire támaszkodik, nem csupán a tanítványi alázat okán: a művet ugyanaz az Esterházy Miklós (és ugyanúgy felesége névnapjára) rendelte meg, mint Haydn utolsó hat hasonló művét. Innen ered a mű "kismartoni" ragadványneve is.

Az öt hagyományos misetétel (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus és Agnus dei) öt külön egységben komponálásával Beethoven azonban e műfajban is új útra lépett.

A mise szólistái: Tokody Ilona, Szvétek László és a legutóbbi brüsszeli Erzsébet királyné verseny nyertese, Brickner Szabolcs. Németh Judit helyett, akinek külföldi tartózkodása elhúzódott, Gál Erika lép pódiumra, aki olyan világsztárok partnereként lépett már fel, mint Rost Andrea, Renato Bruson, Anja Silja, Maria Gavrilova, Lubica Vargicova, Jurij Szimonov és Ricco Saccani.

Énekelt Finnországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Romániában, Japánban és Thaiföldön is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását