2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szilvásynak nincs helye a közéletben?

Szilvásy György volt titokminiszternek és Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának nincs helye a közéletben.
2009. július 10. péntek 19:20 - HírExtra
Egyértelműen bebizonyosodott, hogy "Szilvásy György és bandája" politikai célokra, a Fidesz lejáratására használta a szolgálatokat - mondta sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus. Emlékeztetett arra, hogy tíz hónap telt el az UD Zrt.-vel kapcsolatos ügy tavaly szeptemberi kezdete óta, és mára kiderült, a cég a NBH feljelentésében foglalt bűncselekményeket nem követte el.

Demeter Ervin arra szólította fel Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal mentse fel tisztségéből "az egész ügy gyakorlati végrehajtóját", Laborc Sándort. A Fidesz azt is követeli a kormányfőtől, hogy olyan ember, mint Szilvásy György, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő humánpolitikai és koordinációs főigazgatója, ne legyen közszolga - fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: "eljött az ideje a rendcsinálásnak".A fideszes képviselő elmondta, Vám- és Pénzügyőrség megszüntette az eljárást, amelyet adócsalás, számviteli fegyelem megsértése miatt indított a cég ellen, ugyancsak így tett a rendőrség, azaz bűncselekmény hiányában megszüntette a lőfegyverrel való visszaélés, államtitoksértés, magántitkok jogosulatlan megismerése, számítástechnikai rendszerek elleni támadás miatt indított eljárásokat.

Kitért arra: Szilvásy György tavaly szeptemberben jelentette be, hogy kormányzati szervek információs rendszeréhez is megpróbált hozzáférni egy vállalkozás, amely internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre. Hozzátette: a Fidesz már akkor is úgy vélte, a miniszter koncepciós eljárást próbál kreálni a párt lejáratására, ezért hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordultak.

Demeter Ervin azt mondta, az ügynek jelenleg egyetlen gyanúsítottja van, Szilvásy György, aki az ügyészség szerint jogalap és törvényes cél nélkül, szükségtelenül kezelt adatokat

A politikus szerint ezeket az adatokat a volt titkosszolgálati miniszter politikai ellenfeleinek lejáratására próbálta felhasználni.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, tisztázni kell Dávid Ibolyának, az MDF elnökének és Herényi Károly volt MDF-es frakcióvezetőnek is az ügyben betöltött szerepét, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerepéhez hasonlóan.

Hozzáfűzte: Draskovics Tibor adta ki azokat a lehallgatási engedélyeket, amelyekkel az UD Zrt. vezetőit megfigyelték és lehallgatták. Megjegyezte, köztörvényes bűncselekmények esetében az ilyen engedélyek kiadása a bíróság dolga, de ez azért nem így történt, mert azt a hamis látszatot keltették, hogy a társaság betört az NBH informatikai rendszerébe.

Demeter Ervin véleménye szerint "szánalmas elterelő hadműveletet" kezdett a kormány, megpróbálják Szijjártó Pétert, a Fidesz elnöki kabinetvezetőjét belekeverni az ügybe, egy olyan ügybe, amellyel az igazságszolgáltatás szervei már nem foglalkoznak.

A pénteki Népszava írt arról, hogy Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől a Fővárosi Bíróság, mert Draskovics Tibor és Szilvásy György feljelentést tett ellene azon nyilatkozatát sérelmezve, miszerint törvénytelenül hallgattak le, figyeltek meg ellenzéki parlamenti képviselőket az UD Zrt. ügyében. Az ügyészség azonban időközben lezárta a nyomozást, mondván, nem történt bűncselekmény. A miniszterek pótmagánvádat nyújtottak be, s ezt a bíróság befogadta - írta a napilap.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési ügy miatt vált ismertté. Ezzel kapcsolatban a rendőrség és az ügyészség is nyomozást folytat; a több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert. Szilvásyt hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg. Az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval (Fidesz) folytatott telefonbeszélgetését.

Az ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke 2008. szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.
A legfőbb ügyész azonban éppen ehhez a hangfelvételhez kapcsolódóan kérte Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség hivatalosan nem közölte, hogy ezt milyen bűncselekmény gyanúja miatt kérte, az MTI azonban úgy tudja, hogy a két politikust személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés bűntettével gyanúsítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását