2024. május 2. - Zsigmond

Eb-re készülnek, vb-re pályáznak

Huszonhat versenyző, köztük nyolc újonc képviseli a magyar színeket a jövő heti vívó Európa-bajnokságon - jelentették be a magyar szövetség pénteki sajtótájékoztatóján.
2009. július 10. péntek 15:17 - HírExtra
A hétfőn kezdődő plovdivi kontinensbajnokságon - az elhangzottak alapján - a legfontosabb cél a csapatépítés, ám a vezetők ennek ellenére bíznak néhány érem megszerzésében.

"Londonra kell csapatot építenünk, ezért a szövetségi kapitányok új összetételű együtteseket, bennük fiatalokat próbálnak ki. Ennek oka az is, hogy többen abbahagyták a vívást, mások pedig szültek vagy várandósak - mondta Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az utánpótlás erős, különösen a kard szakágban. A tehetségeket menedzselni kell, s az Eb ezt a célt is szolgálja.

A válogatottal kapcsolatos kellemetlen hírként számolt be ugyanakkor arról, hogy a kardcsapat erőssége, Szilágyi Áron a péntek reggeli edzésen megsérült, s a Sportkórházba szállították. Sérülése nem tűnik súlyosnak, ám csak az alapos vizsgálatok nyomán derül ki, mennyire nagy a baj.

A csapat-összeállítás nagy meglepetése is ehhez a szakághoz kapcsolódik, hiszen az athéni olimpián ezüstérmes Nemcsik Zsolt csak egyéniben szerepelhet.

Szalay-Berzeviczy Attila társelnök arról beszélt, hogy a sportág népszerűsítése érdekében pályázza meg Budapest a 2011-es olimpiai kvalifikációs vb házigazda tisztét. A magyar főváros mellett a kínai Tiencsin, az olaszországi Catania, valamint egy bolgár város (Plovdiv, vagy Várna) pályázik még.

A társelnök szerint a 2012-es olimpia előtt egy hazai vb nemcsak a vívás népszerűsítésére lenne alkalmas, hanem nagy lendületet adhatna a magyar versenyzőknek a londoni nyári játékokra. Szalay-Berzeviczy a vb pályázati bizottságának a vezetőjeként úgy véli, Budapest mellett szólhat, hogy a magyar főváros könnyen megközelíthető a többi jelentkezővel ellentétben. Elmondta még, hogy már több szponzorral tárgyalnak a vb támogatásáról. A rendezőről idén novemberben a nemzetközi szövetség palermói kongresszusán döntenek.

Erős János, a szövetség elnöke az új elnökség feladatairól beszélve a stabilizációt, a biztonságos anyagi háttér megteremtését emelte ki. Magyarországon a vívás még ma is a legeredményesebb olimpiai sportág - mondta. Szeretnék a pekingi olimpiát minél előbb lezárni, az ottani gyenge szereplésen túllépni, s 2012-re koncentrálni. Az elnök szerint a londoni sikeres szereplés feltétele a versenyzői létszám növelése és az egyesületi élet fejlesztése.

Az Eb előtt vasárnap rendezik meg Plovdivban az európai szövetség tisztújító kongresszusát, melyen Kamuti Jenő elnök távozik posztjáról, Kulcsár Krisztián világbajnok párbajtőrözőnek ugyanakkor jó az esélye, hogy bekerüljön a végrehajtó bizottságba.

A magyar Eb-csapat:

férfiak:
kard: Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Iliász Nikolász (csak csapat), Nemcsik Zsolt (csak egyéni)
párbajtőr: Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Rédli András - tartalék Pádár Tamás
tőr: Mazza Lorenzo, Berjozkin Anton, Széki Bence, Szabados Gábor - tartalék Szabados Kristóf

nők:
kard: Nagy Orsolya, Pető Réka, Benkó Réka, Vásárhelyi Anna - tartalék Garam Nóra
párbajtőr: Szász Emese, Tóth Hajnalka, Izsó Katalin, Takács Emese - tartalék Tóth Annamária
tőr: Varga Gabriella, Varga Katalin, Kreis Fanni, Nattán Sarolta (csak egyéni), Berta Adrienn (csak csapat)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását