2024. május 19. - Ivó, Milán

Demszky: Egymilliárd útfelújításra

Több mint egymilliárd forintot költöttek az első félévben útfelújításokra a fővárosban, ennek 40 százaléka állami támogatás volt - mondta Demszky Gábor főpolgármester pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2009. július 10. péntek 11:38 - HírExtra
Közlése szerint 2009 első útfelújítási ütemében 14,6 kilométernyi utat építettek, ami kevesebb a 2005 óta zajló Podmaniczky Program eddigi első féléves eredményeinél. Ez arra vezethető vissza, hogy folyik a metróépítkezés, 10 metróállomáson dolgoznak egyszerre, valamint az alsó és a felső rakparton is munkálkodtak.

A március közepén indult beruházások során a leginkább arra törekedtek, hogy teljes, összefüggő utakat újítsanak fel. Így került sorra a Szentendrei út vonala Budapest határától egészen a Bem rakpartig, ami több mint 10 kilométert jelent, valamint a Pesti út és a Kőbányai út is - mutatott rá.

A második útfelújítási ütemben összesen mintegy 20 kilométeren, 22 útszakaszon dolgoznak majd november közepéig. A beruházás 2,5 milliárdba kerül, a közbeszerzési eljárások lezárultak. Az év végéig megújul a többi között a Thököly út két szakasza - a munkálatok szeptember végén kezdődnek -, a Hűvösvölgyi út több szakasza, a Ferihegyi út, a budai alsó rakpart, a csepeli Szent István út hosszabb szakaszai, s új közlekedési csomópontot hoznak létre az Üstökös utcánál, a Szépvölgyi út végénél - számolt be terveikről a főpolgármester.

Demszky Gábor hozzátette: előreláthatóan a tömegközlekedést nem zavarják majd jelentős mértékben az építkezések.

Mint elmondta, 2010-ben az ideihez képest kétszer annyi, 75 kilométernyi utat újítanak fel terveik szerint. Ez 87 útszakaszt jelent, a munkálatok előkészítése jelenleg zajlik. Jövőre újul meg a budai várbusz teljes útszakasza, a Németvölgyi út, a Róbert Károly körút és az M5-ös autópálya bevezető szakasza.

Összességében 2005 és 2010 között több mint 530 kilométer utat újítottak és újítanak fel a Podmaniczky Program keretében, ez a főváros kezelésében lévő utak mintegy 53 százaléka - mondta a főpolgármester.

Lovas Pál (Fidesz), Budapest XII. kerületének alpolgármestere a sajtótájékoztatón reményének adott hangot, hogy "az 5-6 éve húzódó nagy-nagy gond", az Irhás árok felújítása egy éven belül megoldódik. Tudomása szerint több száz levelet küldtek a kerület lakosai és az itt átutazók ebben a témában a főpolgármesteri hivatalnak.

Megemlítette, hogy az idén az első útfelújítási ütemben a XII. kerületben a Bürök utca alsó szakasza és a Tornalja utca újult meg, az utakhoz kapcsolódó járdákat és támfalakat a kerületi önkormányzat újította fel. Ezzel kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, hogy a kivitelező cég nem egyeztetett a munkálatokról a kerülettel, mert például a Márton Áron téren olyan felújításokat is végeztek, amelyek megzavarhatják azt az elképzelésüket, hogy itt a térnek nevet adó katolikus püspök emlékére szobrot állítsanak.

Lakos Imre (SZDSZ), a XI. kerület alpolgármestere viszont példaértékűnek nevezte a főváros és a két kerület közötti együttműködést. Mint mondta, Újbuda önkormányzata az idén 1,2 milliárd forintot költ a közterületekre, a parkok, terek, járdák felújítására és a kerékpárutak építésére. Nagy eredményként értékelte, hogy a gazdagréti lakótelep határától a Törökbálinti út, az Érdi út, a Németvölgyi út és a Hegyalja út által meghatározott útvonalon és a BAH-csomóponton túl egészen a Sánc utcáig felújított szakaszon lehet autózni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását