2024. május 5. - Györgyi

Karsai József: "Még rabszolgák sem vagyunk saját országunkban"

Karsai Józseffel beszélgettünk a magyar mezőgazdaság helyzetéről, a kormányról, az MSZP-ről és a bankok hitelezési gyakorlatával szemben tervezett demonstrációjáról.
2009. július 9. csütörtök 08:09 - Kesjár Norbert
Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő a közelmúltban levelet írt a miniszterelnöknek, a Bankszövetség és a pénzügyi felügyelet elnökének. A politikus ebben két nagyon súlyos problémakört említett meg: egyrészt, hogy a forint erősödése mikor érvényesül már végre a devizahitelezésben is, másrészt, hogy mi lehet az oka a pénzintézetek feltűnő húzódozásának az idei gabonaszezon finanszírozásától.
A gazdák egyik javaslata
A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) azt javasolja, hogy a forráshiány leküzdésére egy 30-40 milliárd forintos állami garanciával bíró hitelcsomagot hozzanak létre, melyet az MFB kezelne.
Forrás: MTI.

A levélből kiderült, hogy a szocialista képviselő kész július 25-től országos agrárdemonstrációt szervezni, ha továbbra sem történik változás az agrárszektor finanszírozásában.

Ön szerint mi az alapvető baj a jelenlegi banki hitelezési gyakorlattal?

A véleményem szerint óriási, példátlan mértékű pénzkivonás történik a magyarországi leánybankoktól a külföldi anyabank felé. Azt mondják ezek a pénzintézetek, hogy Magyarországon kockázatos befektetni. Ezzel én nem értek egyet: hiszen 20 százalékig, állami garancia mellett (!) egyáltalán nem kockázatos finanszírozni a mezőgazdaságot.
Miért tettük az elmúlt hónapokban a hihetetlen mértékű megszorításokat, amelyekkel leszorítottuk 275-re az eurót, ha nem változnak a törlesztő-részletek? Ha a bankok ezt nem követik, akkor csődbe mennek a vállalkozások. Egy 10-15 százalékos nyereséggel működő vállalkozás már nagyon jónak mondható.

Az agrárium ön szerint nagy gondban van, Gráf József agrárminiszter szavai szerint azonban ön „extrém körülmények között él az ország legszegényebb vidékén” és nem lehet ezeket a körülményeket kivetíteni az ország egészére. Tényleg csak marginális problémáról lenne szó?

Gráf József – aki egyébként nekem nagyon jó barátom – is pontosan tudja, hogy 33 ilyen hátrányos térség van az országban.

A mezőgazdaság pont az a terület, ahol az ország különböző területein teljesen más a helyzet, de mindenhol van kisebb-nagyobb gond. Mondok egy példát: Pécsen (az ő körzetében) minden nap esett az eső, míg mi imával sem tudtunk idecsalni egy milliméter vizet sem. Ettől függetlenül engem például Szigetvárról, az Ormánságból és Nógrádból is hívtak azzal, hogy ott is baj van.

Épp ma beszéltem a MOSZ elnökével, akivel 11 évvel ezelőtt – még Torgyán alatt – együtt kezdtük a demonstrációkat. Azóta a költségek háromszorosra emelkedtek, de az árak még mindig ugyanannyiak, mint amekkorákat mi akkor kiharcoltunk. Így nemhogy haszon nincs a földön, hanem még a művelési költségek sem jönnek vissza.

Gráf József szerint a magyar mezőgazdaság nyeresége még nőtt is a megelőző évhez képest, most 100 milliárd forint körül van. Ez akkor ön szerint nem igaz?

Ez a tavalyi, kimagasló (16 millió tonnát termő) év volt. A nagy nyereség azonban még akkor sem a gazdáknál volt, hanem annál, aki tudta tárolni a gabonát. A gazdáknál is volt nyereség, de azt befektették (például gépeket vettek belőle). De még egyszer hangsúlyozom, az a tavalyi év volt!

De mit lehetne tenni, hogy ezt az évet is át tudják vészelni a gazdák? A minisztérium már tárgyalt öt vezető pénzintézettel…

Gráf miniszter úr mindent megtesz, de egyszerűen mást mondanak neki a bankok és mást az általunk kiküldött integrátornak. Ez ellen a kormány nem tud mit csinálni, itt csak a tüntetés hozhat eredményt. Annira kiszipolyoztak minket az elmúlt években a bankok, hogy az lehetne mondani, hogy még rabszolgák sem vagyunk saját országunkban, hiszen azokat legalább etetik.

Mit lehetne tenni, hogyan lehetne nyomás gyakorolni a bankokra?

Itt csinálni kellett volna egy több tízezer milliárdos erős és határozott magyar bankot és egy 3-400 milliárd forintos magyar központi intervenciós gabonafelvásárlást (mint Szerbiában), s csak onnan vehetne a multi. Akkor nem kétezerért, hanem négyezerért tudnánk eladni a búzát. Megvették volna, hiszen nincs gabona.

Nagyon elszántnak tűnik a demonstrációt illetően. Mikor kerülhet erre sor?

Én már jövő hét szerdára szervezek egy elő-demonstrációt. Csütörtökön pedig tüntetek az egyik multicégnél, mert azt felháborítónak tartom, hogy bezárva tartja az 1500 vagonos tárolóját és az odaszoktatott 100 gazdától egyetlen mázsa árpát vagy búzát sem hajlandó átvenni.

A demonstrációt illetően milyen szervezetekkel vette fel a kapcsolatot? Megkereste esetleg a Magoszt is?

Természetesen megkerestem több szervezetet, éppen ma várom Jakab István visszajelzését is. Ebben a kérdésben maximálisan együttműködünk, hiszen nem politikai, hanem gazdasági, mezőgazdasági kérdésről van szó. Most nem a kormány ellen kell tüntetni, hanem a bankok ellen. Ha átalakul politikai tüntetéssé, akkor én onnan elmegyek.

Az MSZP-n belül milyen a tüntetések támogatottsága? Áll ön mögött egy erősebb csoport?

Nézze, én egy „magányos harcosnak” tűnök, ennek ellenére többen is támogatnak (például Tóth Károly képviselő úr).

Sajnos azonban ez a probléma nem frakciószintű, nem kormányszintű probléma, mert már túlmutat a kormány hatáskörén is. Itt az IMF irányít…

Meg egyébként is: az MSZP mára neoliberális párt lett. Szerintem az embernek a cselekedete mondja meg, hogy miért baloldali, s nem az, hogy MSZP-snek vallja magát. Mostanában többen baloldali fordulatról beszélnek, de szerintem ez csak retorikai fogás.

Képviselő úr, ön már korábban is több látványos akciót tervezett, gondolok itt a tavalyi dinnye-ügyre vagy a Providenttel kapcsolatos nyilatkozataira. Ön hogy látja, ezek kellően eredményesek voltak?

Még most is borsódzik a hátam, ha arra gondolok, hogy amikor mi tavaly békésen, senkit nem bántva elvittünk 1200 mázsa dinnyét, akkor egyszer és mindenkorra megtanulták a multik, hogy amíg mi itt vagyunk a gazdákkal, addig nem lehet velük szórakozni. Nézze csak meg: van mostanában dinnye-akció, nagy leárazások? Nincsenek. Látják, hogy mi komolyan vesszük, hogy végig visszük azt, amit elterveztünk.

Most megtanulják ezt a bankok is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 11. 08:47
Karsai jó lenne miniszterelnöknek,mert vannak elképzelései és van véleménye,melyet meg is kiván valósitani.Megérti a nép kivánságait.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását