2024. május 25. - Orbán

Irán szeptemberig kapott haladékot

Szeptemberig adnak esélyt Iránnak a tárgyalásokra vitatott atomprogramjáról a G8-csoport tagjai, ha addig nem történik haladás, lépéseket kell tenni - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök.
2009. július 9. csütörtök 07:34 - HírExtra
A G8-vezetők abban állapodtak meg, hogy a szeptember végén Pittsburghben tartandó G20-csúcstalálkozón tekintik át újra Irán kérdését. Sarkozy kifejtette, hogy Mahmúd Ahmadinezsád újraválasztott iráni elnök augusztusban alakítja meg új kormányát, és onnantól fogva még egy hónapja lesz az atomprogramját övező vita rendezésére. A csúcstalálkozó résztvevői közös közleményükben leszögezték: elkötelezettek az iráni atomkérdés diplomáciai megoldása mellett.

Szorgalmazták, hogy kezdődjenek tárgyalások egy olyan egyezményről, amely megtiltaná a nukleáris fegyverek gyártásához szükséges anyagok előállítását, illetve felszólították az országokat, hogy tartsák tiszteletben a kísérleti atomrobbantásokra vonatkozó tilalmakat.

Barack Obama amerikai elnök bejelentette a szerda esti találkozón, hogy az Egyesült Államok jövő márciusban csúcsértekezletet akar tartani a nukleáris biztonság témájában. Obama elnök úgy tervezi, hogy 25-30 ország vezetőinek küld meghívót a találkozóra, amelyen egyebek mellett a nukleáris terrorizmus és a nukleáris feketepiacok felszámolásának kérdését vitatnák meg - mondta Mark Lippert az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese.

A hét legfejlettebb ipari országot és Oroszországot tömörítő csoport vezetői közleményükben bírálták az iráni elnökválasztás nyomán fellángolt erőszakhullámot és "a leghatározottabban elítélték" Észak-Korea legutóbb végrehajtott rakétakísérleteit.

A résztvevők egyhangúlag "komoly aggodalmuknak" adtak hangot az iráni eseményekkel kapcsolatban, elítélték a "civil halálos áldozatokat követelő" erőszakot, és "elfogadhatatlannak" nevezték az újságírók és külföldiek őrizetbe vételét. Bírálóan szóltak továbbá Ahmadinezsád elnök holokauszttagadó megnyilvánulásait illetően.

Phenjan rakétakísérleteivel kapcsolatban leszögezték: Észak-Korea lépései veszélyt jelentenek a nemzetközi békére és stabilitásra. Felszólították a kelet-ázsiai ország vezetését, hogy tartózkodjon az ENSZ-határozatok további megsértésétől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását