2024. április 28. - Valéria

Minden idők legnagyobb dokumentumfilmje

Minden idők legnagyobb dokumentációs filmvállalkozásának előkészületei kezdődtek meg hétfőn Berlinben. A kezdeményező az RBB rádió és televíziós társaság, valamint az Arte televízió, s a több mint három millió eurós projekt fő szponzora a két televízió me
2008. június 9. hétfő 12:18 - Hírextra
A hivatalos tájékoztatás szerint a forgatás - kereken 80 forgatócsoporttal - szeptember elején kezdődik. A nagyszabású dokumentumfilm címe "24 óra Berlin" lesz, s a tervek szerint a német főváros egy napjának életét mutatja be.

Volker Heise rendező szerint ezúttal nem a rendkívülit akarják bemutatni, hanem a "normálisat". Azaz azt, hogy miként zajlik Berlin egy szürke és átlagos hétköznapja. Mindezt pedig 15 ember napi sorsán keresztül. A forgatócsoportok a kiválasztott 15 berlinit követik majd, akiket igyekeztek a "legszélesebb skála" alapján megtalálni. Közöttük a hírek szerint gazdagok és munkanélküliek, továbbá bevándorlók, idősebbek és fiatalabbak egyaránt vannak.

A kiválasztás egy kutatócsoport közreműködésével kilenc hónapon keresztül tartott. "Ott is akarunk forgatni, ahol a élet szép, s ott is, ahol szomorú" - hangzott a jelszó. S az egyik fő törekvés az volt, hogy a film bemutassa a bevándorlócsaládok életét. "A berlini diákok 40 százaléka bevándorlócsaládokból származik. Ez a jövőnk" - fogalmazott a rendező.

Üdvözölte a vállalkozást Berlin kormányzó polgármestere, aki a filmben csupán mellékszerephez jut. Klaus Wowereit szerint a legizgalmasabb az lesz, hogy semmit nem rendeznek meg mesterségesen, hanem a film az igazi mindennapokat tükrözi majd, azok minden fényével és pompájával, s minden tragikumával együtt.

A filmet a tervek szerint jövő szeptemberben mutatja be - s 24 órán keresztül - a két televízió. De állítólag sorozat is készül belőle, mert a rendezők tudják: nincs az a televíziónéző, aki egy álló napon keresztül "Berlint" nézne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását