2024. április 29. - Péter

Bajnai kivizsgáltatja a megvert zsidó férfi ügyét

Bajnai Gordon felkérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja a Dohány utcában megvert zsidó férfi ügyének körülményeit, tájékozódjon a történtekről, és tegyen javaslatokat, mit lehet tenni a hasonló helyzetek elkerülése érdekében.
2009. július 9. csütörtök 12:41 - HírExtra
Szollár Domokos hozzátette: a miniszter feladata az is, hogy megnézze, milyen ütemben zajlik a vizsgálat.

Az országban senkit nem érhet inzultus, sérelem a származása vagy a vallása miatt - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán tudatta: közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást három férfi ellen, akik megvertek egy férfit Budapesten. A férfit még június 30-án éjjel bántalmazták a Dohány utcában, a megvert férfi a VII. kerületi kapitányságon tett feljelentést.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, a Fidesz mélyen elítéli ezt az esetet, és minden olyan erőszakot, amely valakit származása vagy vallása miatt ér Magyarországon. A képviselő egyben felszólította az illetékes rendőrfőkapitányt, hogy tegyen meg mindent az eset tisztázására és az ilyen cselekmények megakadályozására.

Balog Zoltán közölte: szerda délután beszélt Köves Slomó főrabbival, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjével, aki arról tájékoztatta, hogy "az ismeretlen rasszisták megkérdezték, hogy +zsidó vagy?+, s ezután összevissza verték a fiatalembert". Közölte, a főrabbi azt is elmondta neki, hogy régóta kérik a rendőrséget, hogy zsinagógájuk környékén növeljék a rendőri jelenlétet, de eddig nem kaptak pozitív választ felvetésükre.

Az EMIH szerdán tájékoztatta az MTI-t, hogy egy zsidó fiatalembert vertek meg a VII. kerületben. Tudatták: kedden levélben kérték a miniszterelnöktől, tegyen meg mindent a közbiztonság helyreállításáért és a szóbeli, illetve a tettleges erőszak ellen, mivel megszaporodtak a roma- és a zsidóellenes atrocitások.

A büntető törvénykönyv szerint közösség tagja elleni erőszakot követ el, aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. A közösség tagja elleni erőszak bűntettnek minősül, elkövetése öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását