2024. április 26. - Ervin

Fesztivál, ahol a part szabad...

Ez az év sok mindenben kiemelkedő: Magyar Nyelv Éve, a Csillagászat Nemzetközi Éve, Kulturális Turizmus éve, és nem utolsó sorban 2009-ben rendezik meg a 10. jubileumi Hegyalja Fesztivált is Július 15-19ig.
2009. július 7. kedd 11:11 - Toportyán
A tizedik



A fesztivál rövid története
Tokaj szőlővesszei alatt, a Tisza másik oldalán egy nem is annyira kicsi kempingben a 21. század kezdetén szörnyű pusztítás sújtotta a folyót. Cián pusztította végig a halállományt, és a teljes élővilágát. 2000-ben hívták életre a fesztivált, melynek bevételét a visszatelepítésre ajánlották fel. Azóta eltelt sok év, és a kicsi jótékony fesztivál hatalmasra nőtte ki magát. Tavaly azon morfondíroztunk, hogy már nem nőhet nagyobbra, és láss csodát, sikerült. Minden idők legváltozatosabb programjával, minden idők legnagyobb látogatói száma is garantált lesz.
Amikor útjára indították a fesztivált a szervezők sem gondolták, csak remélték, hogy ezt is megérik. Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiváljának immáron tizedik alkalommal ad otthont a Rakamzi Tisza kemping. A környezettudatos nevelés legkiemelkedőbb rendezvénye a Világörökség részeként jegyzett területen zajlik ezért a szervezők, és a fesztiválozók egyaránt fontosnak tartják a természettel való együttélést, a Kulturális örökségek védelmét, legalábbis nem háborgatását, és nem utolsó sorban a jó Tokaji bort. Ez eddig is így volt, az idei fesztivál mégis más, mint a többi. Kerek szám, melyet a Deltafest stábja úgy rendez meg, hogy az maradandó élményeket hagyjon azokban is, akik már csak megszokásból járnak fesztiválozni.


A fellépők

Minden idők legváltozatosabb, és a fesztivál életében legtöbb nagy nevet felvonultató négy napos őrületben mindenki megtalálja saját érdeklődésének legjobban megfelelő programot. Lesz itt rock and roll, heavy metal, balck/death metal, némi világzene, meg persze jó sok elektronika is.
A szinte már kötelező „bútordarabokról” sem feledkezünk meg. A fesztivál első napján fellép a Kispál és a borz, a Tankcsapda, a Beatrice, a Neo és még sok neves magyar művész.
Változás az idei programban, hogy már szerdán felhúzzák a nagyszínpadot, az eddig megszokott csütörötök helyett, melyet most Bandland névre kereszteltetek.
A várhatóan legnagyobb érdeklődésre szert tevők lépnek itt fel: Machine Head, Faithless (dj set), N.O.H.A., Basement Jaxx, illetve magyarok közül a teljesség igénye nélkül a Subscribe, a Depresszió, Alvin és a Mókusok, Kowalsky meg a vega, Quimby.

Persze a tematikus berendezkedés megmaradt, úgyhogy Beatrice után, akinek kedve szottyan át is libbenhet a DeWalt sátorba egy kis Death Angelre, majd Kataklysmre, ugyanis ez a sátor az igazi zúzás otthona, égető riffek, hörgés, „egytizenhatodok” és minden ami a gondolkodó szervünk szétcsapásához szükséges headbang közben. Azonban ez a színpad sem csak erről szól. Itt lépnek fel a hazai rock, metál és blues zene kiemelkedő alakjai is, mint például Deák Bill Gyula, az Ossian, a Mobilmánia, a Pokolgép, illetve a könnyűzenei élet legfontosabb tribute zenekarai: Iron Maidnem, Magnetica (Metallica Tribute), AB/CD, Guilty Parties (RATM tribute), Szepultúra.

A dohánytermékek reklámozására vonatkozó törvények szigorításának értelmében a Multicafé sátor megszűnt, legalábbis átkeresztelték a38 színpaddá, így már 18 év alattiak is nyugodtan látogathatják. A túlnyomórészt elektronikus és világzenei műfajokra berendezkedett sátor ad otthont többek között a Neo-nak a Transglobal Undergruondnak, Ferenczi Györgynek, Roni Size-nak és Adam Freelandnek.

Szintén nagy változás a Jim Beam sátor megszűnése, így az ott fellépő mindinkább feltörekvő zenekarok a DeWalt és a Pepsi színpadokra kerültek át. Ilyen például a Frogshow, és a Jurij, akik számára ez nagy öröm, hiszen a Hegyalján két nagyszínpad van, az egyik a Pepsi, a másik a már fentebb említett Bandland.

A zenén kívül is van élet

A zenei színpadok sokfélesége mellett persze nem feledkeztek meg a szervezők a civil életről sem, és ígéretükhöz hűen idén Tokajban is lesz fesztivál-lét. A Paulay Ede színház ad otthont a Fesztivál eddigi életét bemutató retrospektív fotókiállításnak, amely az elmúlt kilenc évet mutatja be a fesztiválozóknak. Emellett pénteken fellép Lajkó Félix, szombaton pedig a nyíregyházi Manadala Dalszínház előadásában áthatjuk a Képzelt Riport Egy Amerikai Popfesztiválról című világhírű musicalt.

Emellett a már megszokott civil udvar, sok-sok civil programmal ajándékozza meg a nagyérdeműt. Lesznek kézműves foglalkozások, borkóstolás meg miegymás.
A környezetért leginkább felelős E-misszó a Greenpeace „leányvállalata”-ként működik és a fiatalok nevelésének elsődleges mívelője, többek között helyet ad minden nap este hétkor borkóstolásnak, de ez az a hely, ahol fontos előadásokat hallgathatunk meg, illetve kötetlenül beszélgethetünk is az előadókkal a környezet legfontosabb globális problémáiról, és azok megoldásáról is.
Idén is a Pocoló ad helyet a közönségtalálkozóknak, illetve tudományos és fantasztikus előadásoknak: vulkánok, motorépítés, jurták, nomádok, fizika, biokémia.

Sportolási lehetőség

Aki szeretne a koncertek előtt bemelegíteni, annak ajánljuk a mountai bike versenyt a Tokaj-hegyről egészen a város Főteréig. Mit lehet még csinálni odakinn? Ha figyelembe vesszük a helyszínt akkor a Tisza remek lehetőségeket ad egy kis pancsolásra, úszásra,illetve viziturára is. De nem csak a fesztiválon kívül lehet melegíteni, a Hegyalja területén lehet focizni, vízifocizni, és aki egy kis izgalomra vagy adrenalinra vágyik az nyugodtan leugorhat ötven méter magasról is, nem kell aggódni gumikötél az van.

Mindent összevetve, aki ezt a fesztivált kihagyja, nagy valószínűséggel, soha nem fogja tudni pótolni, így július 15-19-ig mindenkinek ott a helye, aki egy igazi nomád, kempinges konzervevő, sörivós fesztivált át akar élni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását