2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bajnai részvétet nyilvánított

A szombaton elhunyt Király Béla vezérezredes katonaként, országgyűlési képviselőként, történészként emberségével, bölcsességével és higgadtságával sokat tett azért, hogy méltón és tisztességgel őrizhessük 1956 emlékét, a forradalmárok örökségét - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök.
2009. július 6. hétfő 12:44 - HírExtra
Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb hősét, a XX. századi magyar történelem egyik nagy alakját veszítette el a nemzet - írta közleményében a kormányfő, aki mély megrendüléssel értesült Király Béla halálhíréről.

Bajnai Gordon emlékeztetett rá, hogy a tábornok 1956-ban páratlan hősiességgel küzdött Magyarország függetlenségéért, a szabadságharc leverése után már hazájától távol, de tovább küzdött ugyanezért. 1989-ben hazatért, hogy részvételével megvalósuljon végre mindaz, amit 1956-ban határoztak meg célként harcostársaival - fűzte hozzá.

A miniszterelnök szerint az elhunyt vezérezredes a magyar nemzet szabadságáért küzdött egy életen át, és végül győzelmet aratott, ezért minden magyar hálás lehet neki.

Bajnai Gordon szerint mostantól Király Béla emlékét és örökségét méltón kell tovább őrizni.

"Az egész nemzettel együtt fájdalommal hajtok fejet emléke előtt" - zárta közleményét a kormányfő.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton közölte az MTI-vel, hogy kilencvenhét éves korában elhunyt Király Béla nyugállományú vezérezredes. A HM közleménye szerint Király Béla életének egyik meghatározó időszaka az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. Király Béla 1956-ban a Nemzetőrség főparancsnoka, Budapest katonai városparancsnoka volt. A forradalom leverését követően Ausztriába, majd az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Életét ezután a tudománynak és az oktatásnak szentelte. 1989 nyarán hazatelepült. Az első szabad választásokon országgyűlési képviselő lett, 1990-ben vezérezredessé nevezték ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását