2024. május 17. - Paszkál

Többlet pénz van az egészségügyben? A Fidesz ˝újból hazudik˝?

Az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) szerint nem hiány, hanem a korábbi évekhez képest többlet van az egészségügyben. A szaktárca az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, hogy Pesti Imre "újra hazudik".
2009. július 4. szombat 17:01 - HírExtra
A Fidesz szakpolitikusa egy civil demonstráción azt mondta: a kormány a Valutaalap kérésének megfelelően ismét feláldozza az egészségügyet, s újabb hatvan milliárd forintot von el a területtől.

Az EÜM úgy látja, a délelőtti rendezvény is bizonyítja, hogy "a politika ismét rátelepszik az egészségügyre", és a "politikai haszonszerzés érdekében Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője újra hazudik".

A szaktárca úgy fogalmazott: aki képtelen a többletet a hiánytól megkülönböztetni, az nem való szakpolitikusnak. Mint írták, a 60 milliárdos hiány nem válik valósággá attól, hogy a képviselő úr többször is elmondja.

Az EÜM a fideszes politikus állításainak cáfolatára három tényt közölt. Eszerint "tény, hogy az E-Alap gyógyító-megelőző kasszájának kiadási összege folyamatosan nőtt, míg 2006-ban 517,8 milliárd volt, addig 2009-ben 730,5 milliárdra emelkedett".
Tény az is, hogy a finanszírozás 1-6 hónapjában a gyógyító megelőző kasszából 15,1 milliárd forinttal többet fizetett ki az OEP, mint a tavalyi év hasonló időszakában, továbbá ugyancsak tény, hogy 476 egészségügyi intézmény közül 370 intézmény ugyanannyi vagy több finanszírozást kapott áprilisban, mint a tavalyi év hasonló időszakában - olvasható a közleményben.

A tárca álláspontja szerint "az egészségügy biztonságos működése megkövetelné, hogy annak minden résztvevője és így minden szakpolitikus is kellő felelősségtudattal nyilatkozzon, hiszen ez mindannyiunk, de különösen a betegek alapvető érdeke".
Pesti Imre szombaton, a minisztérium épülete előtt rendezett civil demonstráción úgy fogalmazott, hogy az egészségügy haldoklása 2006-ban megkezdődött, és 2009-re be is fejeződik. Úgy vélte, a Gyurcsány-Bajnai-kormány, illetve a Molnár Lajos-Horváth Ágnes-Székely Tamás trió semmiben sem különbözik egymástól.

A magyar kormányzat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérésének megfelelően most ismét feláldozza az egészségügyet. Jelen körülmények között úgy tűnik, hogy újabb hatvan milliárd forintos forráskivonásra kell számítani - tette hozzá. Pesti Imre szerint további "lopakodó" forráskivonás valósul meg az új adójogszabályokon keresztül, amelyek szerint meghatározzák, hogy az egészségügyi magánvállalkozásoknak, így többek között a háziorvosoknak mennyi az elvárt jövedelme és azután mennyi adót kell fizetniük.

Ez akár újabb, több tízmilliárdos kivonást is eredményezhet - jegyezte meg. Ilyen finanszírozás mellett nem képzelhető el egészséges jövő - fogalmazott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gildia
2009. július 4. 18:12
tünés mszp szebb jövőt akarunk
gildia
2009. július 4. 18:12
ebből is gazdagodhatnak a bipsik
feró
2009. július 4. 18:07
Ku,,a rendesek ezek az MSZP-sek. Minden kórház csőd közeli állapotban van, és mégis azt mondják, hogy töblet pénz van az egészségügyben. Ha valóban van pénztöblet akkor miért van csőd helyzet minden kórházban. Hazudni csakis a szocik szoktak, mert már nem tudnak mit mondani, és hazugsággal leplezik az igazságot.Nagyon meg szoktátok a hazugságot, és nem tudtok tőle elmozdulni. Jön még kutyára dér!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását