2024. május 21. - Konstantin

A pozitív gondolkodás szomorúvá tesz

Olyan pozitív állítások ismételgetése után, mint "szerethető vagyok" és "sikerülni fog", az emberek egy része inkább rosszabbul érzi magát, semmint növekedne önértékelése.
2009. július 3. péntek 14:48 - HírExtra
Legalább 1952 óta - amikor a Pozitív gondolkodás ereje című, Norman Vincent Peale által írt könyv megjelent - a médiában azt tanácsolják az embereknek, hogy kedvező dolgokat mondogassanak maguknak - emlékeztetnek tanulmányukban kanadai pszichológusok.
A szakemberek kutatási tapasztalata azonban mást mutat: az emberek egy részénél nem válik be az a módszer; akik már addig is alulértékelték magukat, még rosszabbul lesznek a pozitív kijelentések ismételgetésétől.

Joanne Wood és John Lee, a Waterloo Egyetem, valamint Elaine Perunovic, a New Brunswick Egyetem kutatói gyenge és erős önértékelésű embereket vizsgáltak. Megkérték őket, hogy bizonyos pozitív kijelentéseket mondogassanak sokszor maguknak. Lelki állapotukat, önbecsülésüket kérdőíves teszttel mérték fel előtte és utána is.

A pszichológusok úgy találták, hogy az alacsony önértékelésű emberek még rosszabb lelki állapotba kerültek a pozitívnak vélt feladat után, mint amilyenben előtte voltak.

"Az történhet, hogy amikor egy alacsony önértékelésű ember pozitív dolgokat ismételget magának, valójában az ellenkezőjét gondolja, és ezek az ellentétes gondolatok elfedik a pozitív állítást" - mondta Wood. Ilyen lehet például, ha valaki azt mantrázza magának, hogy "szerethető vagyok", ám elméje rögtön hozzáfűzi: "nem mindig vagyok szerethető" vagy "így nem vagyok szerethető".

A pozitív gondolkodás hatékonynak tűnik szélesebb körű terápiás program keretében, önmagában és egyénileg alkalmazva azonban a fordított hatást érheti el - hangsúlyozta Wood, hozzátéve, hogy az öngyógyításra felszólító könyveknek, magazinoknak, show-műsoroknak nem kellene azt az üzenetet közvetíteniük az embereknek, hogy pusztán a pozitív kijelentések mantrázása javítja önbecsülésüket. "Frusztrálja az embereket, amikor kipróbálják, és náluk nem működik" - figyelmeztet Wood.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását