2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hatalmas hír! Csökkentheti a síelők fejsérülésének a kockázatát a...

Harmincöt százalékkal csökkentheti a síelők és hódeszkások fejsérülésének kockázatát a bukósisak viselése - derítette ki egy kanadai tanulmány.
2010. február 2. kedd 07:58 - HírExtra
A kanadai Calgaryban működő Alberta Gyermekkórház kutatói szerint a síbalesetek, illetve esések során viselt bukósisak nem növeli a nyaksérülések kockázatát, még az olyan kicsi gyerekek esetében sem, akiknek még nagyobb a fejük a testükhöz képest. A Kanadai Orvosi Társaság Lapjában megjelent tanulmány szerint a különböző országok símentő szolgálatai és sürgősségi osztályai által jelentett összes baleset 19 százalékát a fejsérülések, további 4 százalékát pedig a nyaksérülések teszik ki.

"A fejsérülések kockázatát 35 százalékkal lehetne csökkenteni. A sisakok használata tehát jelentős védelmet nyújt a fejsérülések ellen a síelőknek és hódeszkásoknak" - számolt be Brent Hagel, a kutatás egyik résztvevője. A szakember elmondta, a tanulmány összesen tizenkét olyan kutatás eredményeit dolgozza fel, amelyeket Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában végeztek.

Bár a kutatók azt megállapították, hogy a bukósisakok nagyobb védelmet nyújtanak a férfi, mint a női síelők és hódeszkások számára, azt azonban már nem sikerült kideríteniük, hogy biztonsági szempontból, melyik az ideális formájú, minőségű és illeszkedésű fejvédő. Továbbá arra sem találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy a sisakviselés valóban olyan hamis biztonságérzetet adna, ami az átlagosnál sokkal agresszívebb és veszélyesebb viselkedést eredményez a pályákon.

"Nem találtunk összefüggést a sisakviselés, valamint a sérülések és a baleseti körülmények - nagy sebesség, veszélyes ugrások és az átlagosnál jóval bonyolultabb lesiklások - súlyossága között. Mindezek alapján pedig arra buzdítunk mindenkit, hogy hordjanak védősisakot" -vonták le a következtetést a kutatók.

A lesiklás szerelmesei számára a traumatikus agysérülés jelenti a legnagyobb veszélyt, amely nem csupán súlyos sérüléseket okozhat, de halálos kimenetelű is lehet. A tavaly márciusban elhunyt Natasha Richardson színésznő halálát is súlyos koponyasérülés okozta. A Mont Tremblant síparadicsomban üdülő filmsztár az egyik gyakorló óráján esett el, és olyan komoly fejsérülést szenvedett, hogy az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását