2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megvan az idei Kamera-díj győztese!

Kisfaludy András Az Ormánság senkié se című dokumentumfilmjének ítélte oda a zsűri idén a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének (MADE) Kamera-díját; Litauszki János Nővérek várólistán című alkotása különdíjat nyert.
2009. június 27. szombat 20:00 - HírExtra
A Kamera-díjat a MADE 2000-ben alapította, azzal a céllal, hogy a hazai filmszemléken induló dokumentumfilmek közül a legjobbat jutalmazza. 2007 óta a díj hivatalos támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM).

Ez egy meghívásos verseny, amelyre egyrészt a mindenkori filmszemlék dokumentumfilmes versenyébe került alkotások rendezői nevezhetnek, másrészt a MADE meghív olyan filmeket is, amelyek valamilyen okból az adott versenyből kimaradtak.

Az idei tizedik megmérettetésen 29 film közül választotta ki a szakmai grémium a díjakra legérdemesebbnek tartott alkotásokat. Az előzsűri tagja B. Révész László, Mihályfy László, Mohi Sándor, Petrovszki Zoltán és Vékás Péter volt, a főzsűri Sára Sándor elnökletével, valamint az OKM részéről Reichenberger János filmügyi szakreferenssel kiegészülve hozta meg döntését.

Dénes Gábor, az est házigazdája a díj 10 éves történetéről szóló beszédében kiemelte: hogy ez a díj attól értékes, hogy olyan szakemberek adományozzák, akik szinte valamennyien elismert művészek, Kossuth-díjasok, érdemes művészek, Balázs Béla-díjasok.

Mihályfy László zsűritag szerint az idei versenyfilmek érzékenyen tükrözik jelenünket, a társadalom többsége számára kíméletlen részvétlenséggel átalakuló gazdasági helyzetünket és zavart morális állapotainkat. Ugyanakkor - tette hozzá - igazi emberi és kulturális értékeket is felmutatnak.

A Kamera-díjat elnyert Kisfaludy András Az Ormánság senkié se című dokumentumfilmjéért az OKM által felajánlott 400 ezer forintos pénzjutalmat kapta. A díj egy bronz szobor, amely Haraszty István (Édeske) képzőművész alkotása.

Kisfaludy András szociográfiája a térség rendszerváltást követő társadalmi, gazdasági és kulturális lepusztulását követi nyomon, különböző ormánsági emberek sorsán keresztül. A film az idei 40. Magyar Filmszemlén az Országos Diákzsűri dokumentumfilmes fődíját kapta.

A Kamera-díj mellett egy különdíjat is átadtak az ünnepségen, amely a nyertes rendező következő filmjének teljes utómunka kapacitását jelenti a MADE Stúdiójában, értéke 300 ezer forint. Ezt Litauszki János nyerte a Nővérek várólistán című alkotásával; a film a kórházprivatizáció következményeinek emberi drámáit mutatja be a kazincbarcikai kórházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását