2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Korrupciógyanú Csepelen

A Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa elvárja a környezetvédelmi tárca vezetőjétől, hogy vizsgálja ki a csepeli galvániszap elszállítására kiírt tender körülményeit, a győztes meghatározását és a műszaki ellenőrzés folyamatát. Erről Illés Zoltán csütör
2008. január 4. péntek 07:53 - Hírextra
Kifejtette: a minisztérium az adott céggel 1200 tonna plusz harminc százalék galvániszap elszállításáról kötött szerződést, ez összesen 1560 tonna. Ugyanakkor a cég azt állítja: a helyszínen még négyszáz-ötszáz tonna veszélyes hulladék található.

Illés Zoltán ezzel szemben úgy becsüli, hogy még 300 tonna galvániszap lehet Csepelen, ami 15 kamionnak felel meg. A politikus szerint ha a cég már elszállította a szerződésben foglalt mennyiséget, akkor felmerül a kérdés, honnan az újabb négyszáz-ötszáz tonna. Ha valóban még ennyi veszélyes hulladék van a helyszínen, akkor a teljes mennyiség majdnem duplája annak, mint amire kiírták a tendert, s amit a cég vállalt.

Lehet, hogy rosszul írták ki a tendert, ami lehet véletlen vagy történhetett készakarva, s akkor összejátszanak - közölte a szakpolitikus. Kifogásolta, hogy a minisztérium háttérintézménye, amely kiírta a tendert, adja a műszaki ellenőröket is. Ez teljesen összeférhetetlen. Mint mondta, él a gyanúperrel, hogy a céggel összejátszás történhetett - mondta.

Ugyanakkor ha még nem szállították el a hulladékot, akkor pedig a cég nem teljesítette karácsonyig a szerződésben rögzített kötelezettségét. Eddig kellett volna ugyanis elszállítani a veszélyes hulladékot, s január 15-ig a föld kármentesítését elvégezni. Ez esetben kötbért kellene a cégnek fizetnie.
Kitért arra is, hogy az érintett cégnek bár papíron minden rendben van a dunaújvárosi veszélyes hulladék lerakójával, de az korábban másfajta ipari hulladékokat tartalmazott. Illés Zoltán elvárja azt is, hogy a miniszter vizsgálja ki, a lerakó megfelel-e a magyar és az uniós előírásoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását