2024. április 18. - Andrea, Ilma

Hatalomváltás készülődik

Az MSZP-ben megindult a mozgolódás. Igaz, nem túl látványosan, de mindenképpen erőteljesen. A hatalomváltás előbb-utóbb bekövetkezik, ám most a valódi tét nem a pártelnöki cím megszerzése.
2009. június 25. csütörtök 07:50 - Pénzes Dávid
A Szocialista Párt nagy bajban van. Az EP-választáson megesett csúfság miatt teljes joggal bolydult fel az egész szervezet. Az egyeztetések egymást érik, amikből a legtöbb elemző azt a következtetést vonja le, hogy a pártban az „öregek” és a „fiatalok” küzdenek egymással. Ez azonban erős leegyszerűsítése a dolognak.

A mostani vitának valójában egyetlen tétje van: a listaállítás. Azaz, hogy ki állítsa össze az országgyűlési választásokra a képviselők listáját. Ez most mindennek az alfája és ómegája. Ha a párt csak 20 százalék körül tud teljesíteni, akkor a mostani frakciónak a fele lesz csak meg a következő parlamentben. Az egyéni egzisztenciákról van tehát szó, nem holmi politikai játszadozásról.

A fiatalok sem annyira fiatalok

Lesz bizalmi vagy nem lesz?
Az MSZP elnökségének keddi tanácskozásán a testület több tagja azt javasolta: a belső feszültségek és szervezkedések lezárása érdekében az elnökség kérjen bizalmi szavazást maga ellen a július 4-i kongresszuson. A javaslatot Ujhelyi István vetette fel, de felsorakozott mögötte Mesterházy Attila, Varga László, a Societas elnöke, Bárándy Gergely elnökségi tag és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár. Az érvelés szerint a "fiatalok" készek lemondani pártbéli posztjaikról, ha ez az MSZP megújulásának és baloldali "félfordulatának" akadálya lenne. Ugyanakkor egy bizalmi szavazás - így vagy úgy - megerősítheti a pártvezetést, és véget vethet a belső mozgásoknak. (Népszabadság)
Való igaz, hogy van egyfajta generációs választóvonal a pártban, ám ez csak látszólagos. A jelenlegi legfelsőbb vezetés, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Kiss Péter, valamint a két erős ember, Veres János és Puch László valóban az idősebbek közé tartoznak, ám azért annyira nem öregek, hogy végleg befejezzék politikai karrierjüket, önként és dalolva lemondjanak a hatalomról.

Másfelől a fiatalokhoz sorolt politikusok sem annyira fiatalok. Mesterházy Attila már 2001-ben közvetlen munkatársa volt Medgyessy Péternek, majd 2002-ben államtitkár lett. Azaz a politikai legfelső vezetésben vállal szerepeket már nyolc évvel ezelőtt. Ujhelyi István öt éve lett kormánymegbízott, majd államtitkár.

Botka László tizenöt éve tagja az Országgyűlésnek, és hét éve vezeti az ország egyik legnagyobb városát, Szegedet. Hagyó Miklós talán az egyetlen, aki mögött nincs ilyen komoly tapasztalat, ám ne felejtsük el, három éve főpolgármester-helyettes, és gyakorlatilag ő viszi a város ügyeit.

Még a kommunisták is ott lebzselnek


A jelenlegi felállás szerint ők jöhetnek szóba, mint a párt leendő vezetői. Ám egyáltalán nem biztos, hogy képesek kifúrni a régieket a helyükből. Az MSZP-ben még mindig nagyon sokan vannak, a diktatúra egypártjából, az MSZMP-ből, akik nyilvánvalóan a saját elvbarátaikat támogatják a vezetésben. A fiataloknak tehát egy tőlük független és széles bázist kell kiépíteniük, hogy sikerüljön a hatalomváltás.

Azonban van itt egy egészen nagy bökkenő. Ez pedig a Fidesz folyamatosan hangoztatott szövege a felelősök megkereséséről és megbüntetéséről. Ne legyünk naivak, az országgyűlési képviselők nem verdeső szárnyú angyalkák. (Egyik pártban sem.) Ha nagyon elkezd valaki kutakodni, találhat majdnem bárkiről kompromittáló dolgokat. Ha a Fidesz tényleg keményen elkezd vizsgálódni, akkor sok szoci kerülhet bajba. A büntetőjogi felelősségre vonást csak akkor kerülhetik el, ha megmarad képviselői mentelmi joguk. Ehhez viszont rajta kell lenni a listán.

Az a fránya sorrend


A listán szereplő nevek sorendjének meghatározása tehát ilyen szempontból is kényes kérdés. Ha marad a jelenlegi támogatottság, akkor bizony a nyolcvanadik hely környékén már nagyon meleg lehet a helyzet. (20 százalékot elérve, kb. 80-90 képviselője lenne a pártnak a Parlamentben)

Egyelőre úgy néz ki, a fiatalok (a fentieken kívül hozzájuk sorolható még Molnár Csaba, gazdasági és Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter) meghagyják a listaállítás jogát Lendvaiéknak. Ám ez még messze nem vehető készpénznek. Addig még sok minden történhet a párton belül, ami megváltoztathatja ezt az engedékeny hozzáállást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gildia
2009. június 27. 10:13
baigka kit ültetnél oda magadat? mert egy sem alkalmasrá
gildia
2009. június 27. 10:12
lendvai meg se szólaljon ugyanolyan hazaáruló,mint atöbbi mszp.
A jobbiknak kell esélyt adni visszajöhet a kellemes bünmentes világ.
Angyal1988
2009. június 26. 00:48
A Jobbiknak még bagikám nincs sara....te ennyire nem vagy tájékozott???
bagi
2009. június 25. 11:47
Nem is a dutyi itt most a lényeg - hisz akkor a jobboldal jórészét is odaküldhetnénk - csak (mint tudjuk) ők ügyesebben leplezték régebbi mocskaikat: Kaya Ibrahim Josib tot és a Posta Bank körüli korrupciók - Happy End Kft stb. Emlékeztek jobbos "szentek"? A legfontosabb most az lenne, hogy a régi komcsikat el lehessen végre zavarni mind balról, mind jobbról és végre olyan embereket ültessünk bársonyszékekbe, akiknek még nem esett csorba a becsületén. Az országot kell rendbetenni elsősorban és a csődokozókat elzavarni: először csak a Parlamentből, majd jöhet az a bizonyos dutyi is - viszont akkor ne szelektáljunk egyoldalúan - hisz sara szinte mindenkinek van már a pártok között.
balogGY
2009. június 25. 09:04
Meg is érdemelnék ha elszámoltatnák őket. aztán jöhet a dutyi.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását