2024. március 29. - Auguszta

Lendvai bekérdezett Orbánnál

Lendvai Ildikó MSZP-elnök szerint Orbán Viktor is tudja, hogy kormányra kerülése után sem folyósíthatná újból a 13. havi nyugdíjat. A szocialista pártelnök kedden nyílt levélben kérdezte meg a Fidesz elnökétől, mit tenne a 13. havi nyugdíjjal, ha kormányra jutna.
2009. június 23. kedd 16:11 - HírExtra
Az MTI-hez is eljutatott dokumentumban Lendvai Ildikó azt írja, annak idején a Fidesz nem szavazta meg bevezetését, de azóta súlyosan kritizálta kényszerű felfüggesztését, és ez ügyben név szerinti szavazást is kért a parlamentben.

"Ebből az emberek joggal hihették: Önök azonnal újrafolyósítanák. Most a storytv-n adott interjújából kiderül, szó sincs erről" - fogalmaz a nyílt levélben az MSZP elnöke, aki szerint Orbán Viktor válaszából kiderült, hogy ő is tudja, nem teheti meg a 13. havi nyugdíj visszaállítását.

A Fidesz elnöke vasárnap a storytv Esti Frizbi című műsorában a lerövidített gyessel, illetve a megszüntetett 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban kifejtette: kormányra kerülésük esetén a gyest biztosan vissza fogják emelni három évre, a nyugdíj azonban egy nagyobb tétel, "ott óvatosabban kell eljárni, (...) először a gazdaság motorjait meg kell indítani."

Lendvai Ildikó levelében idézte a Fidesz elnökének szavait: "ha nem termeli meg a gazdaság azt az erőt, amit aztán oda tudunk fordítani vagy annak egy részét oda tudjuk fordítani a nyugdíjasoknak, a kiszolgáltatottak felé, akkor visszasüllyedünk oda, amit szocializmusnak neveztek, működő gazdaság nélkül tartottunk fenn olyan pénzosztó rendszereket, amit már régen nem tudott a gazdaság megtartani, fenntartani és pénzzel ellátni."

Az MSZP elnöke szerint legyen bárki is kormányon, a nyugdíjasok akkor kaphatnak a tizenkét havi törvényes nyugdíjemelésnél nagyobb összeget, ha a gazdaságból több pénz kerül a közös kasszába, ezért fogadott el az Országgyűlés olyan törvényt, amely pontos feltételekkel határozza meg, milyen gazdasági növekedés esetén kaphatnak a nyugdíjasok úgynevezett nyugdíjprémiumot.

Lendvai Ildikó azt is tudakolja, hogyan döntene a Fidesz a nyugdíjkorhatárról kormányra jutása esetén? Mit tenne a családi pótlékkal, amelyet kormányzásuk idején, válságmentes időszakban is befagyasztottak?

Az MSZP elnöke az ingatlanadó kapcsán is kérdezi Orbán Viktort, aki az interjúban azt mondta, hogy az ingatlanadó teljes félreértés, és hogy az ingatlanokat nem lehet megadóztatni Magyarországon.

A szocialista politikust ezért az is érdekeli: Orbán Viktor kizárná-e kijelentésével Magyarország területéről például Budapest II., XII., XXII. kerületét és számos más települést, ahol fideszes önkormányzatok adóztatják különböző jogcímeken a lakóingatlanokat, és vajon vonatkozik-e az ottani polgármesterekre a "Tovarisi, konyec"?

Lendvai Ildikó levelében azt is kéri a Fidesz elnökétől ne adjon neki olyan udvariatlan, sértő választ, amilyet Dávid Ibolya, az MDF elnöke kapott a Fidesz és az MDF összefogására. "Nem a kezét, hanem a válaszát kérem" - fogalmaz az MSZP elnöke.

Az Országgyűlés májusban hagyta jóvá azt a törvényt, amely alapján július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot.
Emelkedik - fokozatosan, 62-ről 65 évre - a nyugdíjkorhatár is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását