2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szovjet kutyából orosz szalonna

Egyiptomról még pár napig nagy eséllyel Barack Obama kairói beszéde jut az ember eszébe. Most már azonban nem csak: Dmitij Medvegyev orosz elnök Egyiptomba látogat – a szovjet érdekszféra orosz lesz?
2009. június 23. kedd 18:45 - Kőrösi Viktor Dávid
Az államfő természetesen nem csupán egyedül repült Kairóba, hanem egy üzleti társaság kíséretében tette mindezt. A Szovjetunió összeomlása előtt Afrika komoly szerepet játszott Moszkva geopolitikai játékaiban, s most sokaknak valami hasonló jut eszébe – nyilván más eszközökkel. A szovjet érában különösen Angola és Egyiptom játszott fontos szerepet az orosz politikában – s most többek között e két államokat is meglátogatja Oroszország elnöke. Jelenleg a helyzet kulcsa persze más: nem a fegyver, nem az antiimperializmus (vagy legalábbis nem olyan nyíltan), hanem az olaj. Egy orosz lap szerint például a mostani látogatás célja a korábbi érdekszféra helyreállítása.

Akkor ideológiai kérdés volt, ma üzleti megfontolásokból történik az orosz vezetés afrikai körútja – mondják orosz szakértők. Afrikának óriási energia-tartalékai vannak, amiről Moszkva tud, s nem is szeretné kiaknázatlanul hagyni. Namíbiában – ahova szintén ellátogat Medvegyev – gáz- és olajkitermelés folyik, valamint kinyerhető urán és gyémánt is. Mindezen túl az elmúlt hónapokban Oroszország és Egyiptom kereskedelmi kapcsolatai jelentősen megromlottak, miután az egyiptomiak kemény kritikákkal illették az eladni szándékozott orosz gabona minőségét. A helyzet odáig durvult, hogy az egyiptomiak megtagadták az orosz gabona átvételét, miután – mint mondják – 137 ezer tonnás rakomány nagy része rovarból és rossz magból állt. A külügyminisztérium erre úgy reagált, hogy biztosan nem lesz a gabona-ügynek kihatása a kapcsolatokra, azonban Novoszibirszkben az orosz hatóságok – vélhetően válaszként – nem vettek át 168 tonna egyiptomi narancsot, mondván a velük szállított muslicára nincs szükségük.

Nigéria felől nem csak a politika, de a Gazprom is intenzíven érdeklődik. Előbbi azért, mert esélyes lehet egy nukleáris együttműködés, amelyet - mint a Rosatom szóvivője mondta – Egyiptomban az orosz cégen keresztül megépülhet az első atomerőmű, valamint további lehetőség nyílna Nigéria számára az uránkutatás és –felhasználás területén.

A Gazprom pedig az ország olajkészlete felől érdeklődik. Tervben van ugyanis – s ezt Európa is támogatja –, hogy egy nigériai olajvezetés szállítsa a nigériai olajat az öreg kontinensre. Ezzel Európa egyoldalú olajfüggése csökkenne, s jól járnának az oroszok is, hiszen fizetni – legalább részben – továbbra is a Gazpromnak kellene. Azt egyelőre nem tudni, hogy az orosz gázóriás vezére, Alexej Miller is utazik-e a delegációval, azt azonban tudjuk, hogy még 2008 decemberében történtek tárgyalások Miller és Mahmud Latif, az egyiptomi EGAS vezetőjével. Akkor szó esett arról, hogy a Gazprom megvásárol két egyiptomi földgázmezőt. Egyiptom a világ nyolcadik legnagyobb folyékonygáz-exportőre.

Ha már a bevezetőben utaltunk Barack Obamára, Oroszország sem teljesen adja fel a Közel-Kelet kérdését. Az ország célja nagyobb súly a felek közötti közvetítésben, amit csak előmozdíthat az, hogy Egyiptom amúgy is kulcsfontosságú a békefolyamatban. Mindezen túl az is valószínű, hogy a Moszkva által sürgetett – s szándékok szerint az orosz fővárosban megtartott – nagyszabású közel-keleti békekonferencia is napirendre kerül a tárgyalásokon. Orosz napilapok szerint nem marad ki a tárgyalások témái közül az iráni elnökválasztás kérdése sem.
Forrás: HírExtra/Russia Today/The Moscow Times
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását