2024. május 6. - Ivett, Frida

Magyarország nagy veszélyben van

A jelenlegi válság lehetséges forgatókönyveiről is beszélt a Budai Liberális Klubban Tölgyessy Péter. A legkedvezőbb forgatókönyv szerint a válság mostantól nem fajul tovább, mintegy háromnegyed, esetleg másfél év alatt a következményei lecsengenek.
2008. október 22. szerda 10:33 - Hírextra
A jelenlegi válság esetében igen nehéz helyzetben vannak az elemzők - mondta Tölgyessy Péter a Budai Liberális Klubban. Egyrészt jelenleg nem lehet megmondani, mi lesz ennek a vége.

Másrészt az is gondot okoz, hogy elkerüljék a pánikkeltést, ugyanakkor mégis sikerüljön nekik feltárni a valós problémákat. Nagyon vékony a megfelelő ösvény - mondta.

Eleinte egyes elemzések inkább bagatellizálták a helyzetet, megpróbálták azt a látszatot kelteni, hogy a válság hozzánk, illetve Európába nem gyűrűzik be. Az utóbbi napokban viszont néhány megszólaló mintha a pánikkeltés hibájába esne. Mindez olyan lélektani folyamatokat indíthat el, amelyek nehezen belátható károkat okozhatnak.

Forgatókönyvek

Ma azt lehet mondani, hogy a legkedvezőbb forgatókönyv szerint a válság mostantól nem fajul tovább, háromnegyed, esetleg másfél év alatt a jelenlegi válság következményei lecsengenek. További másfél év alatt pedig minden visszaáll a korábbi kerékvágásba.

A magyar reálgazdaság ebben az esetben is bizonyosan sérülni fog - vélekedett az elemző. Ha ez a verzió valósul meg, a visszaesés nem lesz túlzottan nagy, így az életünk jelenleg megszokott keretei sem változnak meg - vélekedett az elemző. Annyi bizonyos, hogy nem nőnek a jövedelmek, de nem is csökkennek - tette hozzá.

A másik forgatókönyv megvalósulása esetén a válság kezdeti szakasza nem csitul el ilyen gyorsan, és így a következmények is sokkal tovább okoznak majd problémákat. Ebben az esetben a költségvetés tervezete által most kalkulált 1,2 százalékos növekedés sem valósulhat meg 2009-ben Magyarországon, sőt, legalább 2-3 százalékos visszaesés lesz. Mindez munkanélküliséggel, a jövedelmek érezhető visszaesésével jár majd.

Ha a rosszabbik forgatókönyv valósul meg, a lázas időszak 2-3 évig, a lábadozás pedig akár 10-15 évig eltarthat. A társadalom bizonyos csoportjai ebben az esetben nagyobb terhelést kénytelenek majd elviselni, például azok, akiknek nagy összegű devizahiteleket kell törleszteniük - mondta Tölgyessy Péter.

Csak utólag látjuk majd, hogy melyik forgatókönyv következett be - vélekedett az elemző. Akkor cselekszünk helyesen, ha a rosszabb változatra készülünk fel.

Miért ennyire kiszolgáltatott Magyarország?

Magyarország az átlagosnál jobban ki van szolgáltatva a jelenlegi válságnak - mondta az elemző. Ennek az egyik fő oka, hogy az induláskor hatalmas adósságot örököltünk a Kádár-korszaktól: 1989-ben az egy főre jutó adósság nálunk volt a legmagasabb, nagyobb volt még a lengyelekénél is.

Ezt 2001-g sikerült csökkenteni, ám utána beindult egy rettenetes költekezési szakasz, amely szinte a válságot megelőző időszakig tartott.

Emiatt kikezdhetőek vagyunk, és amúgy sincs túl nagy bizalom Magyarországgal szemben. Magyarországon már olyan sokszor mondtak olyan dolgokat a befektetőknek, amelyek aztán nem következtek be, hogy kevés a bizalom.

Az utolsó hat évben azért romolhatott Magyarország helyzete ilyen mértékben, mert hideg polgárháború folyt. Ebben a háborúságban az összes résztvevő úgy érezte, hogy a saját oldal végső győzelme szinte mindent megér, például olyan gazdaságpolitikai lépéseket is meg lehet tenni, amelyek ártanak a magyar gazdaságnak.

A bajok a 2002-es választások után kezdődtek. A szocialisták helyzete, elfogadottsága a választási győzelem után nem volt megfelelő. Ilyen esetekben a szocialisták általában pénzosztásra gondolnak, azt hiszik, hogy pénzzel lehet politikai eredményeket elérni.

Ki kell mondani, hogy az SZDSZ sem jelentett féket ebben a helyzetben - tette hozzá Tölgyessy. A közgazdász szakmának is jelentős e téren a felelőssége - említette meg.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását