2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A kultúra politikai megközelítése

Az MSZP szerint komplex megközelítésre van szükség a kultúra területén a finanszírozást, a tárcák közötti, valamint az állam, a közösségek és a gazdasági élet közötti együttműködést tekintve - mondta Halmai Gáborné, az Országgyűlés kulturális bizottságána
2009. január 28. szerda 16:51 - Hírextra
A támogatásoknak a helyi közösségek szintjén összetetteknek kell lenniük azért, mert könnyebben fenntartható egy kistelepülés, ha többféle szolgáltatás egy térben működik - közölte a kormánypárti képviselő annak kapcsán, hogy a múlt héten hozták nyilvánosságra a Fidesz Minőség a kultúrában című dokumentumát.

Hozzátette: az ötezer lakos alatti településeknek készült integrált közösségi szolgáltató terek program is erről szól, abban segít, hogy a kulturális tevékenység mellett ugyanabban a közösségi térben történjen az információátadás, valamint a helyi vállalkozási tevékenység, hozzájárulva ezzel a helyi társadalom fenntartásához.

A Fidesz szombaton ismertetett kulturális stratégiája szerint a párt az intézményfenntartásban a jelenleginél aktívabb állami szerepvállalást tart szükségesnek, mert a magánszféra csak akkor fogja támogatni a kultúrát, ha arra az állam is jelentős összegeket fordít. Az ellenzéki párt azt is szorgalmazza, hogy a kultúrára szánt nemzeti forrásoknak jelenleginél nagyobb hányadát közép- vagy helyi szinten osszák el.

Halmai Gáborné elmondta, az intézményfinanszírozás önmagában nem oldja meg a problémákat, de abban segíteni kell, hogy a mai kor színvonalának megfelelő infrastruktúra legyen, ha ez megvalósul és van emellett eszköztámogatás és tartalomfejlesztés is, beléphet a mecenatúra.

A kormánypárti képviselő azt mondta, a szocialisták szerint is fontosak a hagyományok, a közkultúra, de ennél is fontosabb, hogy a kultúra valódi megtartó erő legyen, különösen válság idején.

Halmai Gáborné szerint az MSZP sem most indítja kulturális programjait, például az Agora és a Közkincs elnevezésű programoknak komoly szakmai előéletük van, a költségvetésben is helyet kaptak.

Hozzátette: az intézmények fenntartást és a közösségek megerősítését is ugyanolyan fontosnak tartják. A Műveltséget mindenkinek program keretében a kulturális intézményrendszernek gyakorlatilag minden eleme kap infrastrukturális támogatást - fejtette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását