2024. április 19. - Emma

Biztos Orbán pozíciója?

Az EP-választás nemcsak az MSZP-ben, de a Fideszben is indukált némi személyi átrendeződést. Vajon veszélyezteti ez Orbán Viktor helyét a párt élén?
2009. június 23. kedd 16:55 - Pénzes Dávid
Megindultak az átrendeződések a Fideszben. Ezek már az országgyűlési választások előtti párton belüli mozgások. Igaz, hogy az EP-választással kapcsolatban kénytelen a párt lépni, és megtalálni a Brüsszelbe utazó politikusai helyett az újakat, mégis, mindennek az időzítése nem véletlen.

Az EP-választás előtt is pontosan lehetett tudni, hogyha valakit kiküldenek, akkor annak a helye itt üresen marad. És ki is küldtek olyan nagyágyúkat, mint Áder János vagy Deutsch Tamás. De miért érdekes ez?

A nagy brancs

Koszorús László
1981. augusztus 28-án született Pécsett. Közgazdász diplomát szerzett Nemzetközi Kapcsolatok szakon a Zsigmond Király Főiskolán, Budapesten. 1998-tól tagja a Fidesz Magyar Polgári Szövetségnek majd ugyanebben az évben megalakítja a Fidelitas pécsi szervezetét. 2005-től a Szijjártó Péter által elnökölt Fidelitas Központi stábjának vezetője. 2002-2006 között a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Baranya Megyei Választmányának tagja. A 2006. évi országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot.
A Fidesz vezetőségére mindig is jellemző volt, hogy rendkívül összetartó társaság. Ennek oka nyilvánvalóan a párt alapításának körülményei közt keresendő. Akkor egy csapat egyetemista - akik nem mellesleg nagyon jó barátok voltak - állt össze, hogy a politikában is megmutassák magukat. A siker aztán olyan gyorsan jött, hogy e barátságoknak nem volt idejük szétzilálódni, sőt még inkább összekovácsolta a vezetőket, egymás támaszaivá lettek.

Most azonban komoly mozgások indultak meg, amik éppen azt a rendszert teszik törékennyé, ami eddig erősítette a párt egységét. Orbán Viktor és a Fidesz mindeddig azért volt egy és oszthatatlan, mert az őt körülvevő emberek feltétlen támogatói voltak az elnöknek. Igaz, hogy Pelczné Gál Ildikó nem a belső körös Fideszből jött, de az ő ambíciója és túlbuzgó lojalitása eljutatta odáig, hogy nemsokára Áder Jánost válthatja a Parlament alelnöki székében.

Ugyan a jelenlegi alelnökök közül csak Pelczné nem ős-Fideszes, (mellette még Pokorni Zoltán, Varga Mihály, és Kósa Lajos az elnökség tagjai). Ám azzal, hogy Áder és Deutsch kilép a belpolitikából és Rogán Antal is háttérbe vonult, a Fidesz eddigi rendkívül zárt világa megbomolhat. Rogán már igazi lokálpatriótaként (mindig nagyon következetesen, akár a pártpolitika ellenében) irányítja az 5. kerületet.

A mézesmadzag meglendült

Cser-Palkovics András
1974-ben született Székesfehérváron. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán végezte tanulmányait. 2002 óta önkormányzati képviselőként dolgozik Fehérváron, a Fidelitas országos alelnöke. A 2006. évi országgyűlési választásokon Fejér megyei területi listán szerzett mandátumot.
Külső szemlélő tehát azt is mondhatja, az EP-választás nemcsak az MSZP-ben, de a Fideszben is komoly változásokat indított el. De míg egy ilyen vereség után a megújulás az MSZP-nek kötelező házi feladat, addig a győzelem a fideszes fiatalok számára jelent óriási lehetőséget. De kik lesznek a Fidesz új arcai? Kik a fiatalok, akik a következő négy évben majd a parlamentben ülhetnek, és felépíthetik karrierjüket?

Ahogy Gyurcsány után az MSZP-ben is nehéz megtalálni az új vezetőket, úgy a Fideszben is éppen ez a helyzet. Orbán-szintű tehetséges politikus egyelőre nem látszik felbukkanni a nagy masszából. Három olyan fiatal van egyelőre, akiknek a csillaga emelkedőben van. Mindhárman a Fidelitasból nőtték ki magukat a nagypolitikába.

Ők a jövő?

Szijjártó Péter
1978. október 30-án született Komáromban. 2002-ben diplomázott a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok és sportmenedzsment szakjain. Az 1998-as önkormányzati választásokon a legfiatalabb képviselőként szerzett mandátumot Győr Város Önkormányzata Közgyűlésében. 2004. január 31-én a Fidelitas Országos Választmánya elnökévé választották. A 2002. évi országgyűlési választásokon a Fidesz-MDF közös Győr-Moson-Sopron megyei területi listáról szerezte mandátumát. A 2002. május 15-én megalakult Országgyűlés legfiatalabb képviselője. A 2006. évi országgyűlési választásokon Győr-Sopron megyei területi listán szerzett mandátumot.
Szijjártó Péter szóvivő és kampányfőnök egyszerű szalmabábként végzi feladatát, néhány unalomig ismételt mondatnál nem sokkal többet tud hozzáadni az ország ügyeihez. Igaz mára felküzdötte magát a Fidesz legfelsőbb köreibe.

Cser-Palkovics András, helyettes szóvivő karrierje szintén jó úton halad, igaz kisfiús megjelenése sokakban komolytalanságot ébreszt. Koszorús László, kampányfőnök-helyettes is hamar felkerült az ismert Fidesz-arcok közé, mégis politikai tehetsége egyelőre nem mutat átütő lehetőségeket.

A Fidesz személyi változásai természetesen addig nem lehetnek igazán izgalmasak, amíg Orbán Viktor az istenített vezető. A baj csak akkor érheti el a pártot, ha többségbe kerülnek azok, akik elkezdik kikezdeni ezt az isteni szerepet. Ehhez persze ízig-vérig politikusok kellenek, nem pedig gyerekek a homokozó mellől.

Éppen ezért el kell fogadjuk, Orbán még sokáig megkerülhetetlen lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. június 26. 15:17
SZERINTEM NEM KELL A PÁRTOKNAK EGY FILLÉRT SEM ADNI VÁLASZTÁSRA ÉS LEGYEN MINÉL TÖBB PÁRT AKIK SAJÁT ERŐBŐL TUDNAK VÁLASZTOKHOZ ELJUTTATNI A PROGRAMJUKAT
heimsharp
2009. június 24. 18:55
Orbán egy politikai kalandoraki tőbbet hazudik mint eszik csak az emberek nem tudják vagy nem akarják tudni, tanult emberek ájultan tapsolnak és nem veszik észre,hogy
semmi értelmeset nen mond Már a lányát is mutogatni kell neki.
gyaloggos
2009. június 24. 11:46
Ez nem ilyen egyszerű! Orbán Viktor ma messze a legtehetségesebb magyar politikus, és ezt a választók is látják, tudják!

Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását