2024. május 21. - Konstantin

Az egész világ felszisszent az Iráni brutalitások miatt

Bekérették a francia, a svéd és a finn külügyminisztériumba kedden az iráni nagykövetet, tiltakozásul a vitatott iráni elnökválasztás eredménye ellen tüntető ellenzékiekkel szembeni erőszak miatt, amelyet Belgium közleményben ítélt el.
2009. június 23. kedd 17:01 - HírExtra
Az Európai Unió soros cseh elnöksége még hétfőn felszólította az uniós tagországokat, hogy kéressék be külügyminisztériumaikba az iráni nagyköveteket. A felhívásnak engedve a francia külügyminisztériumba kedden - június 15-e óta immár másodszor - bekérették Irán párizsi nagykövetét. Követelték, hogy Teherán maradéktalanul tisztázza a voksolás tisztaságával kapcsolatos kételyeket, s megerősítette: Párizs elítéli a tüntetések "brutális elfojtását", amely "számos áldozatot követelt".

Az Európai Unió soros elnöki tisztségét július elsején átvevő Svédország külügyminisztériumába szintén bekérették az iráni nagykövetet. Frank Belfrage külügyi államtitkár a nagykövet előtt nyomatékosította, hogy Stockholmot aggasztja az iráni helyzet. Cecilia Julin, a tárca kommunikációs igazgatója a francia hírügynökségnek megjegyezte: a mintegy félórás megbeszélés célja a svéd álláspont ismertetése, nem pedig az volt, hogy magyarázatot követeljenek az iráni diplomatától.

Belfrage elítélte a tüntetőkkel szembeni erőszakot, a külföldi tudósítók munkáját sújtó korlátozásokat, és hangsúlyozta, hogy tisztázni kell az elnökválasztás eredményével kapcsolatos kérdéseket.

Herman van Rompuy belga miniszterelnök közleményében az iráni politikai erők párbeszédét szorgalmazta, a teheráni hatóságokat pedig felszólította, hogy kerüljék el az erőszak kiterjedését. A kormányfő szerint ez utóbbi a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés beszüntetését, az alapvető polgárjogok tiszteletben tartását és a sajtóval szembeni korlátozások feloldását lenne hivatott jelenteni.

A finn külügyminisztériumba szintén bekérették Irán nagykövetét. Alexander Stubb külügyminiszter a diplomata előtt határozottan elítélte az iráni tüntetőkkel szembeni hatósági erőszakot és a szavazatok újraszámolását követelte. Stubb felszólította Teheránt, hogy találjon békés megoldást a választási eredmény körüli vitára, és biztosítja a szólásszabadság érvényesülését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását