2024. május 5. - Györgyi

Fontos mérföldkő a vízummentesség

Fontos mérföldkő az Egyesült Államok és Magyarország hosszú ideje kiváló kapcsolatában, hogy november 17-étől a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - mondta Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter kedden Budapes
2008. október 29. szerda 06:30 - Hírextra
Magyarország gyakorlatilag egyenlő partnerévé lett azoknak a nyugat-európai országoknak, akiknek állampolgárai eddig is vízum nélkül utazhattak - tette hozzá Michael Chertoff. "Ezzel az vasfüggöny utolsó porszemét is eltüntettük" - mondta az amerikai miniszter a vízummentességi programról a magyar igazságügyi és rendészeti miniszterrel, Draskovics Tiborral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

"Magyarország megtette az utolsó lépést az egyenjogú európai polgárrá válás útján" - jelentette ki Draskovics Tibor. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a vízummentes beutazáshoz szükséges magyar-amerikai egyezmények megkötése Magyarországot is biztonságosabbá tette. "Nagyobb eséllyel tudjuk felvenni a küzdelmet a kábítószer-kereskedelemmel és a nemzetközi terrorizmussal" - fűzte hozzá.

George Bush amerikai elnök október 17-én jelentette be, hogy - hat másik országgal együtt - Magyarország is bekerül az amerikai vízummentességi programba. A pontos időpontot a közép-európai körúton tartózkodó Michael Chertoff jelentette be hétfőn, a vízummentes körbe Magyarországgal együtt bekerülő Csehországban.

A magyar részvétel azután valósulhatott meg, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya a meghatározott szint - 10 százalék - alá csökkent és a két ország aláírta a szükséges megállapodásokat.

Az utolsó, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, mert nem találta megnyugtatónak az ujjlenyomat-nyilvántartás hazai szabályait. A bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosításával kiegészített jogszabály hétfőn kerülhet újra a parlament elé. Draskovics Tibor elmondta: tájékoztatta az államfőt a tervezett módosítás tartalmáról és úgy látja, hogy Sólyom László azzal egyetért.

A programban jelenleg 27, többnyire nyugat-európai ország vesz részt. Magyarországgal együtt hat európai uniós tagállam - Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia - , valamint Dél-Korea csatlakozásáról született döntés. Az EU új tagállamai közül eddig csak Szlovénia állampolgárai utazhattak vízum nélkül a tengerentúlra.

A vízummentesség azokra a magyar állampolgárokra lesz érvényes, akik turisztikai vagy üzleti céllal, kilencven napot meg nem haladó időtartamra utaznak az Egyesült Államokba. A vízum nélküli beutazás további fontos feltétele az új típusú, bordó színű biometrikus útlevél és az előzetes regisztráció az amerikai elektronikus utasnyilvántartási rendszerben (ESTA).

A régi típusú, 2006. augusztus 28-a előtt kiállított útlevéllel rendelkezők érvényes vízummal léphetnek be az Egyesült Államokba, az útlevél érvényességének lejártáig - mondta el a sajtótájékoztatón Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását