2024. április 25. - Márk

Bajnai távolodik az MSZP-től?

Kemény harc folyik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) körül. E harc három főszereplője a Bajnai-kormány, az MSZP parlamenti frakciója és maga a PSZÁF.
2009. június 22. hétfő 18:30 - Pénzes Dávid
Normális helyzetben a pénzügyi felügyelettel kapcsolatos kérdések kizárólag szakmai alapon dőlnek el. Ha felmerül a PSZÁF átszervezése, akkor szépen összeülnek a szakértők, megnézik mik a konkrét célok, kitalálják, hogy hol nem hatékony a rendszer, előkaparják a nemzetközi példákat majd ott nyúlnak hozzá ahol kell. Nem így nálunk.

Európai Uniós példák
Jelenleg 5 tagállamban van önálló PSZÁF Magyarországhoz hasonlóan, 9 tagállamban szorosan együttműködik a felügyelet a jegybankkal, 13 tagországban pedig a jegybank részeként működik a felügyelet.
Magyarországon azonban természetesen nincsen normális helyzet. Itt politikai síkra terelődik még a bal és jobb cicik megítélése is. Jelenleg azonban érdekes módon nem az ellenzék és a kormány közt megy a hepaj, hanem éppen a hatalmon lévők közt. A szocialisták ugyanis kitalálták, hogy kellene már itt valamit átszervezni a PSZÁF-ben.

A felügyelet ugyanis szerintük nem igazán működik jól. Hogy e szervezéseket sejtette-e meg, vagy teljesen véletlen csupán, de a PSZÁF felügyelő bizottságának elnöke, Farkas István lemondott posztjáról. Bajnai ezt el is fogadta július 1-i hatállyal. Farkas az indoklásában elmondja azért fejezi be mandátumát lemondással, mert véleménykülönbség áll fenn a pénzügyi jogszabályok kialakítását gondozó pénzügyi kormányzat és közötte arról, hogy milyen úton érjék el a pénzügyi felügyelet megerősítését.

A nagy ötlet

A javaslat a pénzeket is máshogy osztaná
Egy parlament előtt lévő törvényjavaslat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvény módosításával megszüntetné a szervezet bevételeinek és tartalékának "pántlikázását", így akár az is lehetővé válna, hogy a költségvetés elvonjon a PSZÁF forrásaiból, amivel már korábban is próbálkozott a kormány.
A szocik tehát elkészítettek egy javaslatot a kormány számára, hogy a PSZÁF jelenlegi legalább három, legfeljebb öt tagból álló felügyeleti tanácsa helyett a miniszterelnök által javasolt és a köztársasági elnök által a hat évre kinevezett vezető irányítsa a hivatalt. Azaz az MSZP úgy alakítaná át a felügyelet irányítását, hogy az egy ember kezében fusson össze, akit ráadásul a kormányfő tenne a helyére. Könnyű belátni, hogy így a miniszterelnökhöz lojális ember vezetné azt a szervezetet, ami éppen a kormányzat pénzügyi manővereit is ellenőrzi.

A tisztség hat évre szólna, így ha Bajnai most kinevezne egy szocikhoz közel álló embert a PSZÁF élére, az a következő (minden jel szerint az újabb Orbán-) kormányt tudná szemmel tartani. Az MSZP célja érthető, ám - és itt jön a nagy csavar - Bajnai visszadobta az ötletet.

A viszály a háttérben

Ez, ha nem ismernénk az MSZP-ben uralkodó viszonyokat, meglepő lenne. De ismerjük. Tudjuk, hogy a párt az EP-választásokon brutális vereséget szenvedett, az általuk elért 17 százalék, több mint intő jel a következő választásokra nézve. Ez pedig olyan belső viszályokat hozott a felszínre, aminek nyomán sokan már a párt szakadásáról beszélnek.

Ilyen mély válságban, amit a párt megél, természetes, hogy minden politikai döntés mögött érdekcsoportok hatalmi játszmái húzódnak meg. Bajnai Gordon hatalomtartása, avagy a kezéből a kormányrúd kicsavarása jó ütőkártya az egymás elleni akciókban. A PSZÁF vezérének Bajnai általi kinevezése egy egységes MSZP-nél természetes támogatottságot élvezne.

Most azonban lehetnek olyan csoportok, akik nem szeretnék, ha Bajnai így megerősödne, illetve azok, akik Bajnait feltétel nélkül támogatják. Ezt pedig nyilván jelezték a miniszterelnöknek is: így nem fogják megszavazni a törvénymódosítást. Bajnai ezért kihátrált, hiszen többször elmondta addig vállalja a kabinet vezetését, amíg megvan a többsége.

Bajnai a nagy játékos?


Persze az is elképzelhető, hogy Bajnai Gordon játszik az MSZP-vel. Mint kormányfő kellemesen tudja zsarolgatni az agonizáló pártot, mondván: „ha ti ezt nem, akkor én meg azt nem teszem meg.”

A PSZÁF átszervezésének kérdése egyelőre nyitva marad, hiszen a kabinet bejelentette, ugyan nem mond le a hivatal átszervezéséről, de azt a parlament őszi ülésszakára időzíti. Addig pedig sok víz le fog folyni a magyar belpolitika nagy folyóján, még az is lehet, hogy őszre ez a folyam elsodorja magát az Országgyűlést is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását