2024. április 25. - Márk

Kétmillió éve állandó a szén-dioxid szintje?

Az utóbbi 2,1 millió évben állandó volt a légkör szén-dioxid szintje - derítették ki amerikai kutatók. Az 1 200 000-500 000 évvel ezelőtti periódus jégkorszakait ezek szerint nem a szén-dioxid-koncentráció időleges csökkenései okozták.
2009. június 22. hétfő 18:26 - HírExtra
A Der Spiegel című német lap online kiadása (www.spiegel.de) szerint Bärbel Hönisch, a palisadesi Columbiai Egyetem kutatója és kollégái Afrika partjai előtt tanulmányozták a tengerfenék megkövült planktonját, hogy meghatározhassák a múlt légkörének
szén-dioxid értékeit. Amikor a planktonszervezetek megkövülnek, az életük folyamán felvett bór is bennük reked. Ez az elem segített megállapítani a kutatóknak a vízben oldott szén-dioxid mértékét.

Az ugyanis, hogy melyik bórizotóp van jelen a vízben, annak szén-dioxid-tartalmától függ. Az izotópok egyazon kémiai elem atomjai, de neutronjaik száma - így a tömegük is - eltérő az atommagon belül.

A planktonszervezetek kora 2,1 millió évig terjedt, így jóval korábbi adatokat lehetett nyerni a szén-dioxidról, mint eddig a sarki jég fúrásai alapján. Az utóbbi módszerrel csupán mintegy 800 000 évre visszamenően lehet rekonstruálni az adatokat, az átmenet a nagy jégkorszakba azonban 850 000 évvel ezelőttre tehető.

Az amerikai Science című szaklapban megjelent kutatás érdekes hozadéka, hogy a mostani szén-dioxid értékek csaknem negyven százalékkal magasabbak, mint az utóbbi kétmillió év átlaga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását