2024. április 25. - Márk

Az MSZP megalázta a képviselőit?

A Fidesz szerint a szocialista frakció saját képviselőit megalázva, a frakcióvezetés által ellenőrzött módon szavazta meg főbírónak Baka Andrást.
2009. június 22. hétfő 19:52 - HírExtra
Répássy Róbert a Fidesz nevében örömét fejezte ki a szavazás eredménye miatt, és gratulált Baka Andrásnak, ugyanakkor azt mondta, hogy a szavazásból két tanulság vontható le: egyrészt az, hogy a szocialisták a felelősek azért, hogy egy évig nem volt elnöke Legfelsőbb Bíróságnak, hiszen az államfő egy éve is Baka Andrást jelölte főbírónak.

A másik tanulság szerinte az volt, hogy a szocialista frakció az elmúlt szavazás alkalmával nem garantálta a jelölt megválasztását, most viszont saját képviselőiket megalázva, a frakcióvezetés által ellenőrzött módon szavazta meg a főbírót.

A fideszes politikus nem is tudta befejezni a mondatot, mert ezen a ponton Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető közbevágott, és azt mondta, közösen kellene megbeszélniük ezt a kérdést. Úgy fogalmazott: "az az időszak véget kell, hogy érjen, hogy a Fidesz folyamatosan vádolhasson másokat igaztalanul", ezért Répássy Róbertet arra kérte, hogy vállaljon egy vitát a sajtó előtt, hogy ne csak egymás után "beszélgessenek".

A fideszes képviselő ezt hallva azonban félreállt, és azt mondta, megvárja, amíg Mesterházy Attila befejezi mondandóját. Így miután Répássy Róbert nem tért vissza a mikrofonok elé, Mesterházy Attila is félrevonult, miközben azt kérte, hogy "bánjanak csínján egymás vádolásával és mocskolásával".

A kis közjáték után folytatódó sajtótájékoztatón Répássy Róbert arra a kérdésre, hogy miért nem vállalta a spontán vitát, azt mondta: szerinte a kulturált parlamenti párbeszédnek az is része, hogy egymás sajtótájékoztatóit nem zavarják meg.

A politikus megismételte a szocialisták felelősségéről és a mostani szavazásról szóló kijelentéseit, és úgy vélte: a szocialista képviselők ízelítőt kaphattak abból, hogyan fog a szocialista párt elnököt választani a kongresszuson. "Úgy láttam, ez a kongresszusi főpróba volt, megmutatták azt, hogy a titkos szavazást hogyan értelmezik, és hogyan fogják megválasztani a szocialista párt új vezetését" - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: szomorúak azért, mert az elmúlt egy évben nem kerül sor a legfőbb bíró megválasztására, ugyanakkor leszögezte, hogy a Fidesz frakciója a mostani szavazáson, ahogyan az elmúlt négy alkalommal is, támogatta a köztársasági elnök jelöltjét.

Arra a kérdésre, hogy a szocialisták eljárása mennyiben különbözött Sólyom László államfő 2005-ös megválasztásától, Répássy Róbert azt mondta: Sólyom László megválasztásakor nem fordult elő, hogy "a képviselők libasorba álltak a frakcióvezető előtt (...) és úgy bizonyították, hogy hogyan szavaznak".

Répássy Róbert kijelentette: példa nélküli, ami történt, de ha a köztársasági elnök és a legfőbb bíró úgy gondolja, hogy ez szabályos volt, illetve a jegyzők is érvényesnek találták a szavazást az elnöklő Lezsák Sándor bejelentése szerint, akkor a Fidesznek nincs oka arra, hogy megkérdőjelezze az eljárást.

A fideszes képviselő sajtótájékoztatója után Mesterházy Attila ugyanakkor azt jelentette be, hogy az MSZP frakciója által kitalált politikai blöff volt az a hír, hogy utólag ellenőrizhető lett volna a szocialista képviselők főbírójelöltre leadott szavazata.

Elmondta, hogy az MSZP-s képviselők ugyan szépen sorba álltak, de ezzel is cask azt a blöfföt erősítették, amitől a Fidesz "megijedt", nevezetesen azt, hogy regisztrálják a szocialista szavazatokat. Ezt azonban nem tették meg - jelentette ki.

Mesterházy Attila hozzátette: egyetlen képviselőnek sem kellett bemutatnia a szavazócetlit, ő nem azért állt a szavazófülke mellett, hogy a szavazócédulákat ellenőrizze, "egyszerűen csak odaállt".

Szocialista forrásból származó információkra hivatkozva korábban az MTI is azt írta, hogy ugyanazzal a speciális filctollal szavaztak a szocialisták hétfőn a főbíróválasztáson.

A később blöffnek nyilvánított tájékoztatás szerint abban a szavazófülkében helyezték el azt a filctollat, amelyet minden szocialista képviselő használt. E közlés szerint ezt a megoldást úgymond azért alkalmazták volna, hogy ha nem választanák meg Baka Andrást, akkor az MSZP kezdeményezhesse a szavazólapok darabonkénti vizsgálatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását