2024. április 20. - Tivadar

Lendvai: Új törésvonalak kialakulását kell megakadályozni az MSZP-n belül

Megalakult az MSZP országos választási bizottsága, ezzel befejeződött a háromtagú ügyvezetés munkája - jelentette be Lendvai Ildikó pártelnök vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. június 21. vasárnap 18:35 - HírExtra
Az MSZP választási tevékenységét irányító testület egészen a 2010-es választásig lesz a párt politikai centruma - közölte a pártelnök. Emlékeztetett arra, hogy a háromtagú ügyvezetés azért jött létre, hogy a párton belüli törésvonal létrejöttét megakadályozzák. Most új törésvonalakat kell megelőzni, és új, szélesebb együttműködési formát kell találni - indokolta Lendvai Ildikó azt, miért hozták már most létre a bizottságot.

Hozzátette: új munkaformaként működnek a választási bizottság mellett létrehozott munkacsoportok, amelyek a választási program téziseinek megalkotására, az országos lista összeállítására, illetve a társadalmi szövetségesek megkeresésére szolgálnak, azokról a végső döntést a kongresszus mondja ki. Kitért arra, hogy az országos lista összeállításában a teljesítményelvet szeretnék előtérbe állítani.

Lendvai Ildikó áprilisban többek között azzal a feltétellel vállalta a pártelnökséget, hogy létrehoznak és a következő tisztújításig működtetnek egy háromfős ügyvezetését, amelynek tagja Lendvai Ildikó mellett Kiss Péter és Szekeres Imre lett. Az MSZP honlapján olvasható alapszabály szerint a párt választási tevékenységét a választási bizottságok irányítják, ezeket helyi, területi és országos szinten kell létrehozni. Ezek a testületek ellátják a választással kapcsolatos közjogi feladatok előkészítését és gondoskodnak a választási kampány megszervezéséről.

Az alapszabály szerint az országos hatáskörű testület jogosult a pártszervezetektől és testületektől tájékoztatást kérni, megsemmisítheti a helyi szervezetek a párt választási érdekeit sértő döntéseit. Az alapszabály szerint az MSZP országos választási bizottságának tagja a pártelnök, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a párt elnökhelyettesei, alelnökei, a választmány elnöke, a parlamenti frakció vezetője, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök, további tagjait az országos elnökség javaslata alapján a választmány választja meg.

A 2006-os országgyűlési választásokat megelőzően 2005 júniusában jött létre az MSZP országos választási bizottsága, amelyet akkor Gyurcsány Ferenc kormányfő, a párt miniszterelnök-jelöltje vezetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását