2024. március 29. - Auguszta

"Megkavarom kicsit az otthoni állóvizet"

"Rettentően megterhelő mind mentálisan, mind fizikálisan" - a HírExtra Detre Diánával beszélgetett, aki arra vállalkozott, hogy egy szál szörfdeszkával fogja teljesíteni a Kékszalag vitorlásverseny 150 kilométeres távját.
2009. június 20. szombat 18:28 - Gedei Szilárd
Van, aki kis hajóval, van, aki óriási vitorlással vág majd neki a 41. Kékszalag vitorlásversenynek. Akad majd, aki kapitányként fogja irányítani a Balatonon a több tonnás vízi járművét, és akad, aki egyszemélyes kis bárkájában vág neki az embert próbáló távnak. S lesz olyan vállakozó kedvű is, aki egy szál szörffel vág majd neki a nagy kalandnak: Detre Diána, a fiatal, az olimpiát is megjárt szörfösünk próbálja majd ilyen mód legyőzni a Balatont.

A fiatal, ámde mindig tettre kész szörfös hölgyet az izraeli Európa-bajnokságon értük utol.


Nem kis tettre vállalkozik, honnan az ötlet, az elhatározás?

Már régóta gondolkodtam ezen, mert óriási kihívásnak tartom. Még soha nem mentem végig a Kékszalagon, ugyanis a szörffel ellentétben a vitorlázás annyira nem vonzott soha. Ráadásul közben az egészet sikerült összeegyeztetni a mellrákellenes küzdelemmel – én így, a magam módján próbálom meg felhívnia a figyelmet ennek a fontosságára.

Nem sok nő vállalkozna hasonlóra…

Nő még nem ment végig soha a táv teljes egészén ilyen módon, egyébként pont jól jön az otthoni állóvíz megkavarására is.

Mi a vállalkozás legnehezebb része?


Egyrészt mentálisan rettentő hosszú, illetve fizikálisan is nagyon megterhelő. A Balaton nem arról híres, hogy kiegyensúlyozottak lennének a szélviszonyai, de ha nagyon nagy szél fúj, az nekem valamilyen szinten kedvezőbb lesz, abban az esetben ugyanis talán még a nagy hajókkal is lépést tudok tartani. Ha azonban csak kis szél fog fújni, akkor egészen nagy hátrányom lesz – a szörföm vitorlája ugyanis mindössze kilenc négyzetméter.

Ráadásul egyedül kell megküzdenie az elemekkel.


Igen, sokszor ahhoz, hogy haladjak egyfolytában pumpálnom kell, azaz kanalaznom a vitorlával, ez pedig elmondhatatlanul megterhelő tud lenni. Nem egyszerű dolog a szörfözés, főleg ha az ember egy napot tölt el a vízen egy szörfdeszkán álldogálva, míg a többiek nyugodtan sörözgetnek a hajókban ülve…

Viszont első Kékszalagnak kívánni sem lehetne izgalmasabbat…

Nem bizony. Valahogy úgy alakult, hogy ez lesz az első ilyen versenyem, még vitorlással sem mentem soha végig a távon. Pedig többször is hívtak már korábban, azonban a legtöbbször pont versenyen voltam a Kékszalag idején.

Most is éppen Izraelben szaggatja a habokat az Európa-bajnokságon. Milyen eredményekkel?

Éppen az utolsó napnál tartunk már, és nagyon boldog vagyok, mert soha nem volt még ilyen jó eredményem. Benne vagyok az első tízben az összetettben, és folyamatosan a legjobb tízhez közeli eredményeket tudom hozni. Na jó, a tegnapi futamom nem sikerült annyira jól, de ma még lesz esélyem egy utolsót küzdeni.

Kétségünk sincs a felől, hogy ez így lesz. Szurkoljunk hát együtt Detre Diánának, hogy egy jó Európa-bajnoki szerepléssel a július 2-i balatoni kalandot is könnyedebben vegye majd!

Jó szelet, jó versenyt…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását