2024. április 29. - Péter

Felkészültek a szezonra a vízi rendőrök

Mentési bemutatóval és a közlekedésbiztonsági helyzet áttekintésével készültek fel a nyári szezonra az ország vízi rendészeti kapitányságai hétfőn Fonyódon.
2009. június 15. hétfő 18:16 - HírExtra
Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, hogy Magyarországon 2 ezernél is több olyan vízfelület található, amely fürdésre, vízi sportra alkalmas. Tájékoztatása szerint tavaly 168-an fulladtak bele a szabad vizekbe (134 férfi és 34 nő), a 18 év alatti áldozatok száma az előző évekhez képest 12-re csökkent. Az alkohol 36 esetben játszott közre a tragédiákban. Az elmúlt évben 71 hajózási baleset történt az ország vizein, ezek közül 6 végződött halállal. Országos szinten 94 járművel több mint 650 rendőr végez a vizekhez kapcsolódó feladatokat, illetve működik közre a vízi közbiztonság megőrzésében.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be, hogy a 70 fős alkalmazotti gárdából 54 ember lát el szolgálatot hajón és vigyázza egyebek közt a 119 kijelölt balatoni fürdőhely biztonságát. Az idén mintegy kétszáz vízi rendezvény biztonságos lebonyolításában is közreműködnek. A kapitányság 19 vízi járművéből 15-öt tudtak beüzemelni és felkészíteni a szezonra.

Kitért arra, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács által kezdeményezett "Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava" program keretein belül tavaly már számos új mentőfelszerelést kaptak és az idén további 71 millió forintot fordíthatnak új, korszerű eszközök beszerzésére.

Tóth Zoltán, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy kapitányságuk feladatait hat rendőrőrs látja el 164 fős hivatásos állománnyal és 26-27 vízi járművel. A nyári szezonban péntek délutántól vasárnap estig tartanak fokozott járőrszolgálatot. Mivel kevés a rendőr, több társhatóság és civil szervezetet segítségét is igénybe veszik. A mohácsi határvizsgálati helyet mint schengeni határt megerősítették, és részt vesznek az Európai Nemzetközi Vízirendészeti Szervezet átfogó akcióiban. A kapitány szerint a hajók komoly kikötői ellenőrzésével lehet megakadályozni, hogy Magyarország a jövőben se legyen célországa az ember- és a kábítószercsempészeknek.

Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a folyó magyarországi szakaszát és a Tisza-tavat kell ellenőrizniük 53 fős létszámmal és 33 hajóval. Tapasztalataik szerint a szabálysértések száma folyamatosan nő, ezért különösen indokolt a tevékenységük. A hajóparkjuk fiatal, korszerű és náluk található az ország egyetlen szolgálati jetskije, Abádszalókon.

A Tisza-tóról szólva elmondta, hogy a balatoni mintát követve kezdték el megszervezni az érintett megyék rendőrségei közötti együttműködést és egy közbiztonsági koordinációs bizottság létrehozását, továbbá szeretnének viharjelző rendszert is kiépíteni. Évente közel száz vízi rendezvény biztosításában és ellenőrzésében vesz részt a tiszai kapitányság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását