2024. április 26. - Ervin

Feloldották a sertéstelep zárlatát

Feloldották a Somogy megyei újvárfalvi sertéstelep környékén két napja elrendelt zárlatot pénteken kora délután - mondta Lövey László megyei főállatorvos az MTI-nek.
2009. június 19. péntek 17:59 - HírExtra
A zárlat ideje alatt a sertéstartó udvarokba idegen személy nem léphetett be, onnan élősertést és nyers húst vagy abból készült terméket nem szállíthattak ki. A védőzárlatot a megyei állategészségügyi igazgatóság főállatorvosa azért rendelte el, mert Újvárfalva-Nadalosban egy sertéstartó telepen fel kellett számolni az állatállományt.

A főállatorvos elmondta: az olyan rendezetlen nyilvántartási és állattartási körülmények esetében, mint amilyennel a most felszámolt sertéstelepen is találkoztak, minden esetben törvényi előírás az állatok elhullását okozó betegségek megállapítása. Ezek körébe tartozik a sertéspestis gyanúja is, csakúgy mint a sertésorbánc, vagy más egyéb betegségek, amelyek közül többet - kivéve a sertéspestist - mostanra igazoltak a vizsgálatok - tette hozzá magyarázatként a főállatorvos. Újvárfalva-Nadalosban szerdán 51 mangalicát gázosítottak el, mert a telep tulajdonosa engedély nélkül tartotta a sertéseket.

A tulajdonos hozzájárulásával kártalanítás nélkül felszámolt ellenőrizetlen állományt több mint egy éve nem látta állatorvos, a nyilvántartás rendezetlen és pontatlan volt, az állatok tartása járványügyi kockázatot jelentett - sorolta a főállatorvos a felszámolás, egyúttal a szigorú vizsgálati eljárás és az ezzel kapcsolatosan elrendelt zárlat okait. Lövey László elmondása szerint az 51 sertés elgázosítását megelőzően a tulajdonos májusban maga jelentette az állategészségügyi hatóságnak, hogy korábban néhány, majd egy időben több sertés is elpusztult a telepen.

A főállatorvos közölte: ezt követően, megelőző intézkedésként, a lehullott állatok vizsgálatának lezárultáig a nadalosi településrészen zárlatot rendelt el, amit az is indokolt, hogy a korábban, ismeretlen okból elhullott és el nem szállított állatokról is csak most szereztek tudomást. Az állományt tehát nem azért kellett felszámolni, mert sertéspestises volt, hanem azért mert a tartási körülmények semmilyen szempontból nem feleltek meg az állategészségügyi szabályoknak - hangsúlyozta Lövey László, megerősítve Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár csütörtöki, kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott kijelentését. Somogy megye főállatorvosa az államtitkár azon véleményét is osztotta, miszerint "minden ezzel kapcsolatos híresztelés jelentős kárt okozó rémhír".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását