2024. április 28. - Valéria

Tanárok a kormány oktatáspolitikája ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az oktatási miniszter állásfoglalását várja a Dél-dunántúli régió regionális operatív programjáról, annak oktatási hálózatok fejlesztésére kiírt pályázata ugyanis szerintük alkalmas az intézményi pedagógiai önálló
2008. január 25. péntek 15:06 - Hírextra
Közölte: a pályázati kiírás szerint megyei jogú városok akkor pályázhatnak eredményesen, ha integrált iskolákat hoznak létre.

Mint mondta, a megoldást értelmetlennek tartják, amely a megyei jogú városokat az intézmények összevonására kényszeríti, az "arctalanításra", s az iskolák szakmaiságát is fenyegeti.

Az MTI kérdésére elmondta, attól tartanak, hogy mindez további pedagóguselbocsátásokkal jár majd. Érthetetlennek nevezte azt is, hogy az egységes iskola kötelező jelleggel történő létrehozása feltételként csak a Dél-dunántúli régió pályázati kiírásában szerepel, a többinél nem.

Közölte: kérdéseikkel megkeresték az oktatási tárca illetékes ügyosztályát, ám ez ügyben semmilyen választ nem voltak hajlandóak adni. Ezért döntöttek úgy, hogy levélben Hiller István szakminiszterhez fordulnak.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke a kistelepülések oktatásáért indított Élőlánc-fórumok eddigi tapasztalatait összegezve elmondta: a települések mindent megtesznek, hogy az intézmény helyben maradhasson.

Ezért sokszor az erőn felüli finanszírozást is vállalják, illetve nem önkormányzati fenntartásba adják az iskolákat. Gyakran előfordul az is, hogy pedagógusokat a forráshiány miatt törvénytelenül foglalkoztatnak, nem fizetik ki a túlóráikat. Megjegyezte: sokszor hasonló folyamatok zajlanak a nagyobb városokban is.

Mint mondta, nem látják érvényesülni "a minden gyermek egyaránt fontos" oktatáspolitikai elvet, a spórolás, forráskivonás politikája mögött elvész a gyermek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását