2024. április 19. - Emma

Zuschlag-per: A Fiatal Baloldal elnökének szerepe

A civil szervezeteken keresztül pályázaton nyert pénzek összegét a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz)akkori elnöke, Ujhelyi István is ismerhette, és tudhatta, azokat mire fordították.
2009. június 17. szerda 21:08 - HírExtra
Korábban, a június 11-i meghallgatáson egy tanú már terhelő vallomást tett Ujhelyi Istvánra.

A szerdai tárgyalási napon a baloldali ifjúsági mozgalomban 2000 októberétől országos irodavezetőként, majd 2003 végéig a Fibisz alelnökeként is tevékenykedő G. Dániel elmondta: a szervezet elnökségének tagjai vele együtt ismerték a Fibisz fiktív egyesületeken keresztüli, pályázati pénzekből történő finanszírozásának modelljét. Tudták, ez törvényességi szempontból aggályos, ezért igyekeztek a részletekbe nem belelátni.

Tudni lehetett azt is, hogy az egyesületeket Zuschlag János működteti és azok kifejezetten a pénzszerzést szolgálják - tette hozzá.

A tanú úgy fogalmazott: "Amikor mi ráláttunk ezekre a szervezetekre, azok nem fejtettek ki konkrét tevékenységet", szerinte az elnökségben időnként felvetődött, vajon a befolyt pályázati pénzekből Zuschlag nem tett-e zsebre valamennyit. Nyilvánvalónak tűnt ugyanis, hogy Zuschlag életvitele nem állt arányban becsült hivatalos jövedelmével. Drága ruhákban járt, gyakran cserélgette autóit, értékes mobiltelefonjait.

G. Dániel szerint azt Zuschlag János sem tagadta, hogy nem minden pénzt a szervezet rendezvényeire használt fel. Arra hivatkozott, a különbözetből többi között a pályázatírás és a "számlák beszerzésének" költségét fedezte.

A tanú beszélt arról is, hogy két esetben az ő magánszámlájára utalt át pénzt az elnökhelyettes. Bár először tiltakozott ellene, végül beleegyezett, mert olyan sürgős kiadások merültek fel a 2002. évi nyári tatai táborral és ugyanennek az esztendőnek az előszilveszteri "bulijával" kapcsolatban, amelyet nem tudtak volna kifizetni.

Fodor Endre bíró felolvasta a tanú korábban tett vallomásait, melyekből kiderült, hogy G. Dániel 2007-ben, az ügy nyomozati szakaszában úgy nyilatkozott: a pályázaton nyert pénzek összegét Ujhelyi István pontosan ismerte, és azt is tudta, hogy azokat mire fordítják, illetve mekkora összeggel nem tud Zuschlag elszámolni. A tárgyaláson korábbi állítását a tanú feltételezésként fogalmazta meg, mondván, pozíciójából fakadóan Ujhelyinek nyílt leginkább rálátása Zuschlag tevékenységének részleteire.

Zuschlag János az elhangzottakra úgy reagált: az elnökségben soha nem merült fel, hogy ő saját zsebre dolgozna. Kizárólag arról folyt politikai vita, hogy saját hatáskörében adhatott-e pénzt egy-egy konkrét rendezvényre, vagy ezt csak elnökségi felhatalmazással tehette volna. Zuschlag arra sem emlékezett, hogy ebben a körben valaha is szóba került volna: a számlázásra is fordítani kell a pályázati pénzekből. Szerinte G. Dániel félreértette az elszámolási vitákat.

A szerda délután maghallgatott újabb tanú, V. Ágnes, aki az akkori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban dolgozott, majd 2004 szeptemberétől 2005 áprilisáig a Mobilitas (az ifjúságért felelős szaktárca mellett működő szervezet) megbízott főigazgatója volt, a pályázati rendszerről szólva azt mondta: az előfinanszírozott pályázatok készítőnek egy része nehezen tanulta meg, hogy ezek "nem ajándékpénzek", el kell velük számolni. Úgy fogalmazott, akkor még nem jutott el hozzá, hogy a problémás egyesületek egy része egyetlen emberhez köthető. Később azonban - mint mondta - Zuschlag János a Mobilitas hiánypótlással kapcsolatos "túlzott elvárásaira" panaszkodott nála. Az ügy rendezését Zuschlag a (másodrendű vádlott) Lados Istvánra bízta, aki később is többször megfordult a Mobilitásnál, ilyenkor "rendszerint furcsán viselkedett". Nem hozott hiánypótló anyagokat, s "nem is tűnt olyan embernek, aki érti a dolgát".

A másodrendű vádlott a tárgyalóteremben viselkedését azzal magyarázta: többször úgy kellett bemennie a Mobilitáshoz, hogy nem értette, nem is érdekelte: mi a feladata. Ráadásul érezte "az ott dolgozók ellenszenvét" és bizonyos hiánypótlási feladatok megoldása lehetetlennek tűnt számára.

A per bizonyítási eljárásának tervezete szerint Ujhelyi István tanúkihallgatása június 23-án lesz.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől van előzetes letartóztatásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását